tech2blog

tech2blog

Kraftig ökning av bedrägerier genom Booking.com | Latest International Breaking News

tech2blog

I december ska Sofia Blomgren till London. För drygt en månad sedan bokade hon hotell via bokningstjänsten Booking.com. En tjänst hon använt flera gånger tidigare utan några problem.

Några dagar efter bokningen fick hon ett mejl från vad som såg ut att vara från Booking.com, med ett meddelande från hotellet. De ville att hon skulle verifiera sin betalningsmetod via en länk. Verifieringen behövde ske inom tolv timmar – annars skulle hennes hotellreservation avbokas.

– Jag kände att det skulle bli så krångligt om hotellet avbokades. Det händer ju ibland att hotell och liknande vill reservera en summa så jag tänkte inte att det var något konstigt med det, säger Sofia Blomgren.

Sofia Blomgren.

Foto: Privat

Sofia Blomberg klickade inte direkt på länken i mejlet, utan dubbelkollade att meddelandet verkligen kom från hotellet genom att även gå in på Booking.coms app. Även där fann hon samma meddelande från hotellet hon bokat. Det fick Sofia Blomgren att klicka på länken i meddelandet. Den gick till en betalsida. Hon knappade in uppgifterna till sitt bankkort och loggade in med Bankid. Då fick hon plötsligt upp ett felmeddelande.

– Det stod att min bank inte stödde tjänsten. Då kände jag ”jag inte orkade mecka med det, jag skickar iväg ett mejl till hotellet istället”, säger Sofia Blomgren.

Hon fick snabbt svar från hotellet som säger att de blivit hackade och avrådde henne från att lämna kortinformation via länken i meddelandet.

– Allt kändes väldigt vattentätt. Det var omöjligt att veta att det var ett bedrägeri, säger Sofia Blomgren.

Lyckligtvis hann Sofia Blomgren spärra sitt kort innan några pengar hunnit dras. Hotellet skriver i ett mejl till Sofia Blomgren att det rör sig om en hackerattack kopplat till Booking.com och de är ett av hotellen som drabbats.

Booking.com svarar i ett mejl till DN att de utreder de vad som hänt i Sofia Blomgrens fall, men kan sluta sig till att det inte rör sig om ett intrång i Booking.coms egna system.

Enligt uppgifter från polisens nationella bedrägericentrum har det skett en tydlig ökning av anmälda fall av bedrägeri där Booking.coms varumärke finns med. Det rör sig om drygt fyrtio stycken anmälda fall i oktober i år, i jämförelse med sexton stycken i oktober förra året. Man har inte sett samma trend för andra stora hotellbokningssajter.

Anna-Lena Tapper, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Foto: Polismyndigheten

– Det började öka i augusti i år och har ökat med cirka tio fall per månad, säger Anna-Lena Tapper, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Vad ökningen beror på vet man inte i nuläget, säger Anna-Lena Tapper, men det tyder på att den här typen av bedrägerier är gynnsamma. Oftast skickas pengarna som bedragarna får in genom bedrägerierna till andra länder.

– Generellt sett är det väldigt svårt att lösa denna typ av fall. Bedragarna är ofta väldigt skickliga, säger Anna-Lena Tapper.

Det tryggaste alternativet är att sköta sina betalningar via den korrekt nedladdade appen och inte genom länkar i mejl, säger Anna-Lena Tapper. Man ska alltid kolla ifall man skickas vidare till en sida utanför bokningsappen vid betalning. Det kan vara ett varningstecken. Generellt sett drabbas mest de användare som väljer att boka ett hotell men betala vid en annan tidpunkt.

– Generellt kan vi se att bedrägerifenomenet uppstått när användare väljer att boka hotell men att betala vid en annan tidpunkt, säger Anna-Lena Tapper.

Innebär det att man kan minska risken för att råka ut för denna typ av bedrägerier genom att betala för hotellet direkt när man bokar?

– Det kan vara ett alternativ, säger Anna-Lena Tapper.

Vid frågan vad Booking.com gör för att skydda användare från nätfiske, skriver de följande i ett mejl till DN:

”Booking.com har team dedikerade till kontosäkerhet för både kunder och boendepartners. Under året ger vi dessutom boendeägare råd om cybersäkerhet och de åtgärder de kan vidta för att säkerställa att de också förblir skyddade”.

Fakta.Så skyddar du dig från nätfiske när du bokar hotell:

1. Klicka aldrig på länkar eller bifogade filer från okända avsändare

2. Dubbelkolla alltid vem som skickat exempelvis ett mejl. Blir du det minsta osäker – kontakta hotellet och stäm av. Utgå från uppgifter du själv får fram och inte sådant som står i mejl eller liknande.

3. Tänk till under betalningsprocessen. Bokar du via en app men blir skickad till en hemsida utanför appen finns det skäl att vara misstänksam

4. Förhåll dig kritiskt mot alla mejl som säger sig komma från stora varumärken och dubbelkolla alltid avsändaren

Källa: Anna-Lena Tapper, polisens nationella bedrägericentrum

Läs mer:

De bor gratis i andra familjers hem på semestern

Svenska turister drabbas av den svaga kronan

#Kraftig #ökning #bedrägerier #genom #Booking.com, | Latest International Breaking News

Leave a Comment