tech2blog

tech2blog

Larm: Bränslet slut på Al-Shifa sjukhuset | Latest International Breaking News

tech2blog

Området kring Al-shifa sjukhuset, som är det största i Gaza stad, har varit föremål för israeliska attacker en tid, nu kommer rapporter om att trupperna har avancerat än längre in. Tusentals civila har tagit skydd inne på sjukhusområdet i Shifa de senaste veckorna.

Enligt livebilder från området tycks det pågå hårda strider i närheten av sjukhuset med konstanta ljud av skottlossning och explosioner, skriver Times of Israel. Nyhetsbyrån AP har pratat på telefon med Abdallah Nasser, som bor i området. Han säger att den israeliska militären ryckt fram djupt in i staden från dess södra och norra flanker.

– De möter hårt motstånd, men de går framåt, säger han till AP.

Mohammed al-Masri, en av många som har tagit skydd på sjukhuset, berättar för AP att han kunde se israeliska trupper närma sig från ett fönster på ovanvåningen.

– De är här, säger han.

På lördagsförmiddagen larmade Gazas Hamaskontrollerade hälsodepartement om att bränslet på Al-Shifa sjukhuset var slut och att alla operationer har fått ställas in. Ett 40-tal barn ska vårdas i kuvöser och en av dem uppges ha avlidit på grund av bränslebristen. Oron är stor över att de andra bebisarna inte överlever.

– Som ett resultat dog en nyfödd bebis som låg i kuvös, säger Ashraf Al-Qidra, talesperson för hälsodepartementet i Hamas-kontrollerade Gaza, till Reuters, och tillade att sjukhuset, saknar ström, internet, vatten och medicinska förnödenheter.

Även sjukhusen Al Nasr och Al Rantisi har omringats av israelisk militär, skriver CNN.

Al-Shifa sjukhuset.

Foto: Ismail Zanoun/AFP

Sedan några dagar tillbaka har en humanitär korridor öppnats för att civila ska kunna lämna norra Gaza – och för att kunna föra in förnödenheter till Gazaremsan där situationen beskrivs som katastrofal. Sjukhusens ansvariga chef säger dock till Haaretz att man har bett om mer bränsle från hjälporganisationen Röda halvmånen men fått svaret att Israel nekar till leveransen. Sjukhusen har också kontaktat FN:s flyktingorgan (UNRA) och WHO men inte heller de har kunnat leverera något bistånd till norra Gazaremsan.

Förutom de omkring 10 000 civila som har dödats i striderna har minst 192 läkare dödas, varav 16 i tjänst, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Israel hävdar att terrorstämplade Hamas använder sjukhusen som ett slags sköldar genom att dels gömma sig där, dels ha byggt upp underjordiska centraler från vilka de styr delar av verksamheten under sjukhusen. Något som Hamas tillbakavisar.

#Larm #Bränslet #slut #på #AlShifa #sjukhuset, | Latest International Breaking News

Leave a Comment