tech2blog

tech2blog

Malmöbon fick lämna Gaza efter 39 dagar – ”UD hjälper oss” | Latest International Breaking News

tech2blog

DN har kontakt med Alsaqqa på vägen ut från Gazaremsan på onsdagen. Han väntade inte på bussarna som UD arrenderade för 100 svenskar, som förväntats lämna Gazaremsan på onsdagen. På eftermiddagen sitter han i en taxi från Rafah mot Egyptens huvudstad.

– Det är stor skillnad nu, vi fortsatte höra bombningarna mot Gaza fram till vi lämnade i morse. Nu känner jag mig säker, säger han.

UD har tidigare uppgett att runt 500 personer med koppling till Sverige har bett om hjälp att lämna det krigshärjade området. 286 fick hittills tillstånd att lämna.

Alsaqqa reste till Gaza i slutet av september samtidigt med släktingar från flera andra länder för att hälsa på sin 100-åriga mormor. När han var på plats Gaza var han kritisk mot UD; eftersom det har gått 39 dagar sedan krigsutbrottet och alla släktingarna som är medborgare i andra länder lyckats ta sig därifrån, förutom han.

Nu är han nöjd, när han är på andra sidan gränsen, i Egypten.

– Det var en sjyst närvaro av den svenska personalen. De erbjöd hjälp med att fylla i papper och liknande.

Människor som flytt Gaza på den egyptiska sidan gränsen på onsdagen.

Foto: AFP

Loai Alsaqqa fattar inte att han inte borde åka till Gaza. Han tolkade UD:s avrådan som finns sedan många år som ”tips för vår säkerhet”. Om det inte är okej, hur låter UD sina anställda att åka dit? undrar han:

– Jag är människa som har nära släktingar här. Jag kan inte avstå från att besöka dem i många år på grund av en avrådan.

150 antingen svenskar eller personer med svenska uppehållstillstånd lämnade Gazaremsan under måndagen och tisdagen. Det är inte känt än hur många av de 100 som fick tillstånd att lämna Gaza på onsdagen faktiskt gjort det.

På vägen ut från Gaza träffade Loai Alsaqqa flera svenska barnfamiljer. När DN pratade med honom på telefon på onsdagsmorgonen på gränserna mellan Gaza och Egypten hörs barn- och kvinnoröster.

– Situationen är svår. Det är mycket folk. Men nu är vi ute och längtar efter att kliva på ett flygplan och komma fram till Sverige, säger han.

Läs mer:

Farah i Gaza teckentolkar åt sina föräldrar om bombningarna: ”Flera krigsord är nya för mig”

#Malmöbon #fick #lämna #Gaza #efter #dagar #hjälper #oss, | Latest International Breaking News

Leave a Comment