tech2blog

tech2blog

Matjättarna tappar marknadsandelar till lågprisaktörer | Latest International Breaking News

tech2blog

Ica och Coop tappar mark till Lidl och Axfood (Willys, Hemköp, Tempo och Handlarn). Trenden har kunnat skymtas tidigare under året i samband med företagens kvartalsrapporter, men bekräftas nu av Dagligvarukartan 2023 – den stora årliga genomgången av dagligvaruhandeln som görs av branschorganisationen DLF och analysfirman Delfi.

Marknadsandelar i dagligvaruhandeln

2022

Ica: 50,3 procent

Axfood: 20,5 procent

Coop: 17,5 procent

Lidl: 6,1 procent

City Gross: 3,7 procent

Matrebellerna: 1 procent

Mathem: 0,9 procent

2021

Ica: 53 procent

Axfood: 19,2 procent

Coop: 18,1 procent

Lidl: 5,7 procent

City Gross: 4 procent

Källa: Dagligvarukartan 2023 (DLF och Delfi)

Jämförelsen mot tidigare år ska tas med en nypa salt eftersom underlaget i den senaste undersökningen inte är samma som i tidigare undersökningar. I årets upplaga ingår även Mathem och Matrebellen som tillsammans har knappt 2 procent av marknaden.

Men skiftet mot lågprisalternativen ändå tydlig, menar den fristående analytikern Jonas Arnberg, tidigare vd på Handelns utredningsinstitut (HUI).

– Om man tittar på samtliga företags försäljningsökningar så ser man att Ica och Coop är förlorarna. Det är väldigt tydligt att lågpriskoncepten Lidl och Willys snabbt blev attraktiva när inflationschocken slog till under 2022 och människor började leta billigare alternativ, säger han.

Jonas Arnberg var tidigare vd på Handelns utredningsinstitut (HUI). Nu är han fristående analytiker och driver detaljhandelspodden.

Foto: Stockholm kreativism AB

Ica och Coop har enligt Jonas Arnberg försökt tackla tappet genom att försöka sälja mer av sina egna varumärken, till exempel Ica basic eller Coop xtra.

– Man ser i annan statistik att det ökar. Kampanjerna på de här varorna har också blivit mer generösa. Erbjudandena är nog inte fler men rabatterna är större, säger han.

Detta sätter i sin tur press livsmedelsproducenterna i Sverige att komma med egna lågprisalternativ. Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen finns de svenska producenterna i huvudsak i de övre prissegmenten, men nu har 7 av 10 företag börjat eller planerat för att börja erbjuda billigare alternativ.

– Det blir väldigt intressant att se hur det tas emot av butikerna – kommer Ica låta Felix budgetketchup konkurrera med Ica basic-ketchupen på hyllan, eller ska Felix bara få konkurrera med Felix.

Är lågpris på väg att bli det nya normala eller är detta övergående?

– I Sverige har lågpris varit något avvikande länge, men tittar man utomlands har lågprisformatet ganska ofta varit det normala. Jag tror det som sker nu är att lågpris blir det normala i Sverige också. Dels genom att fler handlar på Lidl och Willys, dels genom att Ica och Coop möter upp med ett större utbud av låga priser och mer kommunikation om pris, säger Jonas Arnberg.

Samtidigt är det långtifrån alla hushåll som är på fallrepet ekonomiskt, och det finns fortfarande fler faktorer än bara priset som påverkar var människor väljer att handla.

– Jag tror det finns ett stort utrymme för de lite dyrare premiumbutikerna fortfarande. Visst är vi i lågkonjunktur, men vi är på väg från den här chockfasen till ett tillstånd av mer normal lågkonjunktur. Människor drar in på resor och byggvaror och sådant, och det frigör pengar till att handla lite schystare grejer på fredagen, säger Jonas Arnberg.

Läs även: Ökande trend att fuska vid snabbkassorna

#Matjättarna #tappar #marknadsandelar #lågprisaktörer, | Latest International Breaking News

Leave a Comment