tech2blog
Misstankarna väcktes runt årsskiftet när polisen i hemlighet följde det kriminella Turebergsnätverket på Malmvägen i Sollentuna och noterade att de började ändra beteende. Det var som om gängmedlemmarna plötsligt låg steget före och kände till polisens nästa drag. De blev också mer försiktiga och bytte telefoner, eller reste plötsligt utomlands.
Men det var inte från polishuset det läckte. Misstankarna riktades hundra meter bort, till den intilliggande domstolen.
– Det är oerhört allvarligt att en medarbetare är häktad misstänkt för sådan här brottslighet, säger Anders Dereborg, lagman vid Attunda tingsrätt.
Inom polisen är upprördheten stor, uppger en källa till DN.
– Det här handlar om det hemligaste vi har. Enligt åklagaren har det pågått sedan i somras, men hur kan vi veta att det inte pågått längre? Konsekvenserna är oöverskådliga, läcker namn på källor ut kan människor dö. Eller komma att dö framöver.
Attunda är en av de domstolar i Sverige som är utrustad med en underjordisk säkerhetssal som används när högriskmål ska avhandlas, till exempel gängrättegångar. Här har kriminella i Turebergsnätverket dömts för flera grova brott, något som DN har rapporterat om i den uppmärksammade reportageserien Malmvägen.
Nu misstänks samma nätverk alltså ha fått hjälp inifrån domstolen.
Den misstänkta kvinnan arbetade som domstolshandläggare, vilket innebär administrativa sysslor som att registrera handlingar och boka möten. Någon juristutbildning behövs inte och i en färsk platsannons från Attunda tingsrätt krävs bara treårig gymnasieutbildning.
Kvinnan åtalas nu för brott mot tystnadsplikten, grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång. Brotten ska ha skett från den 31 juli i år och fram till att hon greps den 20 september. Hon sitter häktad med restriktioner och får inte träffa andra intagna, följa nyhetsrapporteringen eller ta emot besök.
Enligt åklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren handlar det om systemhotande brottslighet och det finns ett stort samhällsintresse av att kvinnan inte på något sätt försöker påverka utredningen, eller blir påverkad av någon annan.
Trots att kvinnan bara hade administrativa sysslor kunde hon komma åt mycket känsliga polisuppgifter som skickats in till domstolen från polis och åklagare. Det handlar om underlag till hemliga tvångsmedel: information om varför polisen exempelvis vill telefonavlyssna misstänkta brottslingar eller sätta upp dolda kameror. Underlagen innehåller datum, tider, platser, namn på misstänkta och det kan också framkomma vilka hemliga källor, tipsare, som polisen har använt.
Foto: Polisen
Myndigheter kan låta säkerhetspröva personer som söker jobb där man hanterar uppgifter som har betydelse för Sveriges säkerhet. Det är en bakgrundskontroll som Säkerhetspolisen gör, där det bland annat undersöks om man är sårbar för påtryckningar.
Den misstänkta kvinnan hade inte kontrollerats på det sättet, säger Christopher Cameron, administrativ direktör vid Attunda tingsrätt.
– Vi har inget lagstöd för att genomföra en säkerhetsprövning så hon är inte säkerhetsprövad, säger han.
Men enligt Domstolsverket är det upp till varje tingsrätt själv att avgöra om en säkerhetsprövning krävs, skriver myndigheten i ett mejl till DN.
Foto: Carl Johan Erikson
Lagman Anders Dereborg vid Attunda tingsrätt säger att det normala är att de anställda på hans domstol inte är säkerhetsprövade.
– Vi har väldigt få personer som är det. Det är varje myndighetschef som får bestämma i de enskilda fallen vilka som ska säkerhetsprövas och varför, säger han.
Det är alltså du som bestämmer det på Attunda tingsrätt?
– Ja. Men det handlar inte om fritt tyckande utan då ska säkerhetsskyddslagen tillämpas. Sedan är det viktigt att påpeka att vi arbetar med säkerheten på flera sätt, både den yttre och den inre, och har särskilda rutiner. Men hur de ser ut kan jag inte gå ut med för det är många som vill komma förbi vår säkerhet, säger Anders Dereborg.
DN:s uppgiftslämnare påpekar att polischefer och politiker ofta säger att gängbrottsligheten är systemhotande och att kriminella infiltrerar myndigheter och andra instanser i samhället.
Foto: Polisen
– Men här handlar det också om att tillfället gör tjuven. Attunda tingsrätt har tydligen så dålig säkerhet att det här kunde ske.
Det här är andra gången på kort tid som det misstänks läcka från domstolar till kriminella. På Malmö tingsrätt misstänks en provanställd domstolshandläggare ha spridit sekretessbelagd information. Provanställningen har nu avbrutits.
– Personen har visat prov på bristande omdöme i sådan utsträckning att jag inte kan se hur vi skulle kunna erbjuda en fast anställning, sade Johan Kvart till DN.
Fakta.Säkerhetsprövning av domstolsanställda
Det finns inget krav på säkerhetsprövning för domstolshandläggare.
Varje domstol är en egen myndighet och har enskilt ansvar enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) att identifiera om de bedriver säkerhetskänslig verksamhet vilket är en grundläggande förutsättning för att säkerhetspröva medarbetare.
Medarbetare kan endast säkerhetsprövas om den genom sin anställning eller uppdrag deltar i det som identifierats som säkerhetskänslig verksamhet och/eller tar del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.
Källa: Domstolsverket
Kriminella misstänks infiltrera flera olika samhällsinstanser, till och med Polismyndigheten.
– De kan placeras på mer strategiska platser inom svensk förvaltning. Det kan vara kommuner, Skatteverket och så klart också polisen, sade poliskommissarie Daniel Larsson nyligen till TV4.
Skatteverket misstänker att hundratals bluffbolag som granskats ingår i någon form av organiserad brottslighet och Ekobrottsmyndigheten varnar för att gängkriminella tar sig in i sjukvården.
Infiltrationen omfattar också politiken och polisen har tidigare i en underrättelserapport pekat ut en handfull politiker i Södertälje för att vara associerade med ett kriminellt nätverk.
Ärendet med den åtalade domstolshandläggaren vid Attunda tingsrätt har utretts av Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar. DN har sökt kvinnans advokat.
Läs mer:
Domstolsanställd häktad – misstänks för flera brott
Bostadshusets källare blev gängets högkvarter
Malmvägen: De boendes förening plundrades på miljoner
Gängkriminella sköt intill sovande barn – nu döms männen
Polisen: Kan ta ett år innan de märker skillnad på Malmvägen
#Misstänkt #läcka #på #Attunda #tingsrätt #Människor #kan #dö, | Latest International Breaking News