tech2blog

tech2blog

Nej till gratis tbe-vaccin i Stockholm och Göteborg | Latest International Breaking News

tech2blog

En svart liten prick bakom örat på en sprallig fyraåring. Elias Runstens mamma Elisabeth berättar att fästingen under sonens ljusa hårfäste var lätt att plocka bort.

Hon kände till tbe och visste att smittan fanns hemma i trakterna runt Nynäshamn, men tänkte att risken var liten och vaccinet dyrt.

– Du är föräldraledig, du vabbar, du har den sköraste ekonomin under alla år. Vi prioriterade inte det, säger hon.

”Han är klipsk, men hjälp vad han har fått kämpa”, säger Elisabeth Runsten om sin son som fick tbe när han var fyra år.

Foto: Alexander Mahmoud

Hittills i år har 577 svenskar smittats med tbe, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är fler fall än något tidigare år. Bland de drabbade finns 48 barn.

Ett varmare klimat är den stora förklaringen till att sjukdomen ökar, eftersom fästingarna trivs på fler ställen i landet. Men andra faktorer spelar också in.

Fakta.Tbe

Fästingburen hjärninflammation, tbe, orsakas av ett virus som kan spridas mellan djur och människa. Smittan överförs via fästingbett och det sker direkt efter att fästingen bitit sig fast. Några enstaka procent av alla fästingar bär på tbe.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Årets dystra rekord hänger troligtvis ihop med det varma höstvädret, berättar Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

– Det har också varit ett riktigt bra svampår som gjort att många människor rört sig i skogen, säger hon.

Sörmland var först i landet med att införa gratis tbe-vaccin till barn år 2018. Fördelarna är många, enligt Malin Enarsson. Bland annat svarar barns immunförsvar extra bra på vaccinet.

– Gratis tbe-vaccin till barn har också fått fler vuxna att vaccinera sig, säger hon.

Tbe-fall

Antal tbe-fall i Sverige 2013–2023 (jan–okt).

Tbe-fall

Grafik: DN Källa: Folkhälsomyndigheten

Fler utsatta regioner har följt efter. DN:s kartläggning visar att det från och med nästa år kommer att vara gratis för barn att vaccinera sig i fem regioner. Men i hårt drabbade Stockholm och Västra Götaland beslutade politikerna i förra veckan att barn och vuxna får fortsätta betala tbe-vaccinet själva.

– Självklart hade vi velat införa gratis vaccin mot tbe för alla barn i Region Stockholm. Men den krassa verkligheten är att i det här extremt tuffa ekonomiska läget, när vi gör allt för att slippa stänga sjukhus och säga upp vårdpersonal, finns helt enkelt inte utrymme för det, säger regionråd Karin Fälldin (C).

Antal barn som drabbats av tbe

Antal barn 0–17 år som diagnostiserats med tbe 2013–2023 (jan–okt).

Antal barn som drabbats av tbe

Grafik: DN Källa: Folkhälsomyndigheten

Politikernas ”nej” kom trots att en utredning från regionen visar att gratis tbe-vaccin till barn i Stockholm troligtvis skulle vara en kostnadseffektiv satsning. Samma sak har Region Västra Götaland nyligen kommit fram till. Men även här väljer politikerna att vänta med gratis vaccin till barn på grund av det svåra ekonomiska läget, berättar Janette Olsson (S), talesperson i sjukvårdsfrågor för Rödgrön ledning i Västra Götalandsregionen.

Samtidigt är rekommendationen till alla som bor i Stockholm och Västra Götaland – och som vistas i naturen – att vaccinera sig mot tbe, enligt regionernas smittskyddsenheter. Som ”natur” räknas inte bara skog utan även parker och privata trädgårdar.

För att få bästa möjliga skydd behövs tre sprutor, en kostnad på över 1 000 kronor för ett barn. Sedan krävs påfyllnadsdoser med några års mellanrum.

– Jag vet inte om alla har råd med det, eller om alla föräldrar förstår hur farligt tbe är och hur mycket det kan förstöra, säger 15-åriga Elias Runsten.

Fortfarande kan Elias Runsten känna sig frustrerad över att han har svårare än de flesta andra att formulera sig och uttala vissa ord.

Foto: Alexander Mahmoud

Själv vet han precis.

Dimman ligger tät över sjön Mälaren när Elias Runsten beskriver hur total trötthet kan svepa in i hans hjärna och förvandla honom till en ”zombie”.

– Förenklat är det så det känns. Jag är där men borta i hjärnan. Blir känslig mot ljus och ljud och får huvudvärk, förklarar han.

En dryg vecka efter fästingbettet, som han fick som fyraåring, behövde han akut vård på grund av hjärninflammation. Han minns inte de dramatiska dagarna på sjukhuset, men lever fortfarande med konsekvenserna av tbe-viruset, som orsakade små skador på hans hjärna.

Som fyraåring blev Elias Runsten svårt sjuk av ett fästingbett. På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge upptäcktes att tbe-virus skapat inflammation och skador på hans hjärna. Tbe bland barn ökar. Men den vanligaste patienten är en man i övre medelåldern.

Foto: Priva

Åren efteråt blev kaotiska. Huvudvärk, trötthet, våldsamma utbrott. Mamma Elisabeth Runsten berättar hur hon kämpade förgäves för att få förståelse och stöd från förskolan och skolan. En resursperson gjorde tillvaron på lågstadiet lite lättare. Elias själv kommer ihåg att han var frustrerad och arg. Att han hade svårt med språket – och att ingen ville leka med honom.

– Jag hade problem med ångest. Jag var ett ilsket barn. Det var jättemånga som inte ville vara med mig. Men jag var arg för att ingen förstod mig, säger han.

Enligt Folkhälsomyndigheten får ungefär en tredjedel av dem som blir sjuka på grund av tbe bestående problem. Vuxna drabbas ofta värre än barn. Vanliga kvarstående problem är huvudvärk, trötthet och mental uttröttbarhet, det som brukar kallas hjärntrötthet.

Tbe-fall per region

Tbe-fall per region

Grafik: DN Källa: Folkhälsomyndigheten

Eli Gunnarson, barnneurolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, arbetar med barn och ungdomar som fått neurologiska problem efter skador och sjukdomar i hjärnan.

Hon berättar att de flesta av hennes patienter som haft hjärninflammation orsakad av tbe-virus blir återställda. Men många gånger först efter några jobbiga år med trötthet och huvudvärk som påverkar familjens liv och går ut över barnens skolgång och fritid.

Att en tbe-smittad fästing ger barn så långvariga besvär som Elias Runsten drabbats av är ovanligt. Men det finns också de som drabbas värre.

Lillasyster Elise får pröva storebror Elias stjärnkikare, men oftast brukar de retas och busa.

Foto: Alexander Mahmoud

Det förekommer att både barn och vuxna får bestående hjärnskador som gör att de kan få svårt att klara sig själva i livet, med till exempel kognitiva och motoriska problem, berättar Eli Gunnarson.

– Det är stor variation i hur sjuk du blir i akutförloppet och hur olika individer drabbas av långvariga konsekvenser. Vi vet inte säkert varför vissa blir mer allvarligt sjuka än andra, men det forskas på det.

För Elias Runsten började livet ljusna på högstadiet, berättar han. Problemen efter fästingen fanns kvar, men han fick bättre koll på sig själv och möttes av mer nyfikenhet och förståelse på en ny skola.

Trots hjärntrötthet, huvudvärk och svårigheter med att formulera vissa ord har han alltid presterat bra i skolan. Särskilt i matten. Det ledde till att han fick hoppa över en årskurs. I somras slutade Elias Runsten nian och fick stipendium för ”exceptionell kämparglöd”. Nu går han första året på gymnasiet, scienceprogrammet på Europaskolan i Strängnäs.

Matematik är Elias Runstens språk, det har alltid känts lätt, berättar han. På gymnasieskolan i Strängnäs, dit han flyttat för att få göra det han tycker bäst om, tar han extralektioner hos tredjeårseleven Leonard Norberg.

Foto: Alexander Mahmoud

När andra ses efter skolan går han ofta hem och vilar. Har han viktigt skolarbete prioriterar han det framför sociala aktiviteter. På lov och helger passar han på att köra epatraktor och träffa vänner, trots att det kan kräva en vilodag. I framtiden vill han utbilda sig till kärnfysiker.

– Jag ska försöka se till att bli den bästa av mig själv. Det är det enda jag kan göra. Det är för sent att inte få den där fästingen nu.

Fakta.Tbe-vaccin

Det finns inget botmedel mot tbe, men däremot effektiva vacciner som både barn och vuxna kan ta. De flesta som drabbas av tbe har inte varit vaccinerade. Men eftersom inga vacciner är hundra procent säkra är det bra att även skydda sig mot tbe, och andra fästinburna sjukdomar, genom att ha på sig heltäckande kläder i fästingrika områden.

I dagsläget har varje region egna rekommendationer gällande tbe-vaccin, men Folkhälsomyndigheten är på gång med en uppdaterad nationell rekommendation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Jörn Spolander: Då kan du misstänka fästingburen köttallergi

Guide: Så skyddar du dig mot fästingar

Nytt verktyg för att spåra Sveriges fästingar

Jörn Spolander: Varför finns fästingar?

#Nej #gratis #tbevaccin #Stockholm #och #Göteborg, | Latest International Breaking News

Leave a Comment