tech2blog

tech2blog

Noterat av DN:s läsare den 1 november | Latest International Breaking News

tech2blog

Det tjänar kanske inte mycket till att spekulera om vad Olof Palme skulle ha sagt om det som nu pågår i Gaza. Men jag påminns ändå osökt om hans ord när bomberna föll över Hanoi julen 1972: ”Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det som pågår nu i Vietnam är en form av tortyr.” I samma jultal kallade Palme också bombningarna ett ”illdåd”. Den gången gällde det alltså Vietnam. Nu gäller det Gaza. Men var finns den svenska politiker som likt Palme vågar kalla saker och ting vid deras rätta namn?
Mats Rosin, Umeå

Några håller på Israel, andra Palestina, men vem håller på både fred och frihet ..?
Peter Pettersson, Hellvi

Semiter: term klistrad på folk i Mellanöstern av europeiska rasister.
”Jude”: term knuten till den bibliska mytologin och grundläggande i den europeiska historien.
”Antisemitism” och ”antijudaism”: termer uppfunnen av europeiska rasister, så väl ”judiska” som ”antijudiska”.
Sionister: folkgrupp som 1897 bestämde sig för att förverkliga den bibliska myten om ”Det förlovade landet” som sedan dess försökt förverkliga den drömmen med våld.
Förintelsen: 6 miljoner människor, som räknades allmänt i Europa, och som ofta räknade sig själva, som ”judar”, vilka blev mördade av europeiska nazifascister.
I all det som nämns ovan hade palestinierna ingen del. De vill ha tillbaka de territorier som orättmätigt togs ifrån dem.
Ettore Nobis, Lund

Viktiga fakta att relatera till angående Israels historiska bakgrund innan Palestina ens fanns: Israel är Guds eget land. Se och lär!
Marie-Louise Jensen, Växjö

Hallå, regeringen! Det finns fler politiskt viktiga frågor i denna svåra nutid än att bara ”fängsla fler och längre samt att utvisa så många som möjligt”.
Mikael Albinson, ej sverigedemokrat

Tankeexperiment för bekymrade arbetsgivare som riskerar att förlora nuvarande och tilltänkt arbetskraft på grund av att den SD-ledda regeringen har skrotat den svenska lönemodellen: Förtidspensionera era anställda på arbetsgivarens bekostnad med arbetsplikt och individuell tidsbegränsning. Detta bör inte leda till avundsjuka från andra pensionärer med lägst eller genomsnittligt belopp i inkomstpensionen. Fattar de makthavande vilket sprängmedel de har apterat vid entrén till det svenska samhällsbygget?
Anneli Liukko, Tullinge

Är det en vanlig uppfattning att arbetslösa är omöjliga att anställa? I dagens DN Debatt står det att ”fyra av fem arbetskraftsinvandrare kommer hit för att jobba en kortare tid, för att sedan flytta hem eller ta jobb i något annat land”. Det är alltså dessa låglönerallare som Svenskt Näringsliv månar om, i stället för de 20 procent arbetslösa i utanförskapsområden. ”Om det varit möjligt hade företag och kommuner inte utsatt sig för den mycket krångliga process som det innebär att rekrytera från tredje land.” Vi är många som vill veta varför detta inte är möjligt. Lagar och regler går uppenbarligen att ändra.
Rickard Nordström, Högsjö

Facket tar strid mot världens rikaste man.
För världens bästa kollektivavtal minsann?
I svenska Teslaverkstäder ska tecknas avtal.
Kan svenskt kollektivavtal spöa Musks kapital?

Claes Thulin, Ljungsbro

Det vore, som Birgitta Rubin mycket riktigt skriver i DN Kultur, en skam om Rembrandts tavla ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” lämnade Sverige på grund av att ingen anser sig ha råd att betala Konstakademiens depositionsavgift. Enligt uppgift från akademien har man försökt intressera privata donatorer men utan framgång. Det säger rätt mycket om tillståndet för kulturen i Sverige att det bland landets många miljardärer inte verkar finnas någon som kan tänkas bidra till en fond för att säkra tavlans framtid i Sverige.
Johan Enegren, Stockholm

Jag blir mer och mer chockad över saker som förekommer i vårt land. När det skrapas på ytan är landet gullig borta. Att leva i tron att Sverige är Sörgården är en illusion som är skrämmande. Jag tänker på vår djurhållning. Med jämna mellanrum dyker de upp, bilderna på misskötsel av djur som är så grym att man vill gråta! Denna gång handlar det om höns. Den kycklingindustri vi har får en att må illa! Höns som äter varandra levande i brist på mat!
Ska vi verkligen köpa och äta kyckling efter en sån rapport? Smaken är rutten innan den ens når munnen!
Camilla Brolin, Solna

Ett samhälles främsta uppgift borde vara att skapa de bästa förutsättningarna för att varje människa ska kunna bli sitt bästa jag. Nu är utvecklingen den motsatta: utbildningsvägar försämras, kulturmöjligheter stryps och fritidsverksamheter för barn och ungdomar snålas det på. Fy skäms!
Pia Sondell, Deje

Klantade nyligen till det och skadade foten (att dammsuga är farligt). Åkte till Handens närakut, blev gipsad och väl hanterad av personal. Efter några dagar kom en kallelse till ABC Ortopedi på S:t Görans sjukhus för kontroll av gipsningen. Även där var personal trevlig, alltifrån mottagning till läkare och systrar som hjälpte till och även fixade sjukresekort för mig med taxi/färdtjänst. Efter tre veckor tog de bort gipset och kom med goda råd. Jag var där 40 minuter för tidigt, men kom ändå in för behandling omgående. Ingen väntan där inte! Sammantaget, vilken sjukvård vi har!
Lars Kjellin, 85 plus

Sommartid året runt vore det bästa. Det är väldigt tråkigt när det är nattsvart ute klockan 15 i december. Fram för ljusare eftermiddagar!
Annelie Hultvi, Huddinge

Hur kommer det sig att DN gör precis som Putin önskar? Inte många nyheter om kriget i Ukraina sedan Hamas anföll Israel.
Lars Broman, Falun

Svar till Leif Hallensjö (Noterat den 30 oktober): Om nu DN hade valt att skriva om Gotlands Grand Prix borde avsikten ha varit att påpeka det vansinniga i att ytterligare spä på halten av växthusgaser i atmosfären på vår enda planet.
Lars-Erik Eriksson, Henån

Vill du också skicka in ett bidrag till vinjetten Noterat? Mejla [email protected]! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.

#Noterat #DNs #läsare #den #november, | Latest International Breaking News

Leave a Comment