tech2blog

tech2blog

Obamas strateg: Biden bör överväga att dra sig ur valet | Latest International Breaking News

tech2blog

”Biden behöver överväga om det är klokt av honom att fortsätta sin kampanj”, säger den tidigare presidenten Barrack Obamas chefstrateg och rådgivare David Axelrod till CNN efter söndagens opinionsundersökning som publicerats i New York Times och som visar att den nuvarande presidenten ligger efter Donald Trump i fem av sex viktiga vågmästarstater.

David Axelrod lyfter återigen frågan om Joe Bidens ålder som hans största bekymmer och säger att tiden för ett annat presidentalternativ börjar rinna ut.

– Är det här den bästa vägen? Jag misstänker att han kommer att säga ja, men tiden går fort här, och nu är det förmodligen sista chansen för honom att göra den kontrollen, och det är förmodligen bra om han gör det, säger Axelrod till CNN.

Han drar en parallell till Obamas kampanj inför valet 2012 då demokraterna låg långt efter republikanen Mitt Romney med ett år kvar, men lyckades vända opinionen. Skillnaden då var att Obama var 50, inte 81, och motståndaren var inte Donald Trump, säger Axelrod.

David Axelrod, var strateg och rådgivare åt Barrack Obama när Biden var vicepresident.

Foto: Michael Reynolds/CNP

Samtidigt uppmanar den tidigare presidentrådgivaren inte andra demokrater att utmana Biden och säger att Biden kommer bli Demokraternas kandidat nästa år ”om han vill det”. I oktober meddelade Minnesotademokraten Dean Phillips att han kommer att utmana Biden i primärvalen, men han chanser bedöms av experter vara mycket små.

Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att uttalandet från David Axelrod är ett tecken på oro inom demokraterna, men lägger till att det är mycket osannolikt att Biden skulle dra sig ur eller att någon skulle kunna utmana honom på riktigt.

– Skulle man välja någon annan än Biden är det någon av de traditionellt starka demokraterna, och ingen av dem har sagt att de vill kandidera, säger Dag Blanck.

Han säger också att Biden avgör själv om han ska bli Demokraternas kandidat eller inte.

– Men skulle han ändra sig, förändras situationen drastiskt. Just nu är det ingen som vill utmana honom men det finns många som gärna blir president.

Enligt Dag Blanck kommer Biden att understryka att det är långt till valdagen och att mycket kan och kommer att hända fram till den. Han har även argumentet att han slagit Trump förut.

– Man ska inte fästa avgörande vikt vid dessa opinionsundersökningar men det visar hur jämnt läget är. Många räknade nog med att han skulle vara försvagad, men nu har han återtagit kontrollen i Republikanerna, säger Dag Blanck.

På måndagen vittnar Donald Trump i ett civilrättsligt bedrägerimål där han riskerar miljarder kronor i böter för att ha blåst upp värdet på tillgångarna i hans familjeföretag. Hittills har åtalen mot Trump inte missgynnat honom i racet om presidentposten.

– Han kommer fortsätta att använda alla dessa förhandlingar till sin fördel, säger Dag Blanck.

#Obamas #strateg #Biden #bör #överväga #att #dra #sig #valet, | Latest International Breaking News

Leave a Comment