tech2blog

tech2blog

Olja från Marco Polo har nått Karlshamn | Latest International Breaking News

tech2blog

Under måndagseftermiddagen luktade det olja i området kring Sternö, nära Karlshamnsverket.

”Räddningstjänst kunde under kvällen konstatera att olja har nått Sternö”, skriver kommunen på sin sajt på kvällen.

Stränder i området har under dagen skyddats med strandduk, som ska fånga upp oljan och underlätta saneringen av området, enligt kommunen. Länsor har även lagts ut på strategiska platser längs kusten för att hindra att oljan når land.

Vinden i Pukaviksbukten tilltog på söndagen. Det gjorde att färjan Marco Polo, som stått på grund i området sedan den 22 oktober, gick loss från grundet och drev ett hundratal meter. Fartyget gick sedan på ännu ett grund vilket ledde till en än större oljeläcka.

Kustbevakningens prognos pekade tidigt på att olja från det senaste utsläppet rör sig norrut mot Karlshamn i Blekinge och Norje Boke i Sölvesborg.

Fartyget har omfattande skador, totalt rör det sig om tre skadade tankar som innehåller 160 kubikmeter olja. Under måndagen tog Kustbevakningen upp cirka 20 kubikmeter olja. Det innebär att den totala mängden upptagen olja är cirka 50 kubikmeter.

Privatpersoner uppmanas hålla sig borta från drabbade områden.

Fakta.Oljeutsläppet från Marco Polo

• Passagerarfärjan TT-Line Marco Polo, som är flaggad i Cypern, var på väg från Trelleborg till Karlshamn för att sedan fortsätta till Klaipeda i Litauen.

• Söndagen den 22 oktober stötte fartyget på grund. Larmet kom klockan 6.25.

• I Hanöbukten hade fartyget först stött på grund och börjat läcka olja.

• Därefter fortsatte det ytterligare tre nautiska mil, vilket motsvarar fem–sex kilometer, innan det gick på ett nytt grund och fastnade.

• Redan samma dag nådde oljan land vid Hörvik i Sölvesborgs kommun. Sedan dess har saneringsarbetet pågått längs kusten och till havs.

• Söndagen den 29 oktober gled fartyget av grundet på eftermiddagen men det fastnade snart på ett annat, och ett nytt oljeutsläpp konstaterades.

• En utredning har visat att en gps ombord var trasig och att besättningen förlitade sig enbart på den i dimman. Två besättningsmän har i ett strafföreläggande dömts till 50 dagsböter vardera för vårdslöshet i sjötrafik.

Läs mer:

Ny grundstötning – stor mängd olja läcker ut

Marco Polo åter på grund – nytt oljeutsläpp upptäckt

Nytt oljeutsläpp från strandade färjan utanför Karlshamn

#Olja #från #Marco #Polo #har #nått #Karlshamn, | Latest International Breaking News

Leave a Comment