tech2blog

tech2blog

Olle Svenning om poesi som medicin mot politiska åkommor | Latest International Breaking News

tech2blog

Sent i livet rekommenderade poeten Lars Forssell apoteken att skriva ut en dikt som recept mot psykisk ohälsa.

I vår tid borde rådet också innefatta politiska åkommor: raseri, obearbetade frustrationer, ovidkommande projektioner och andra affekter.

Några rader av Walt Whitman kunde hejda slagskämpar i USA:s kongress. En strof av Kristina Lugn skulle skapa besinning hos de svenska partiledare som vill förvandla det ohyggliga kriget i Mellanöstern till den enklaste inhemska partipolemik.

Spaniens politiker prövade häromdagen metoden. Efter veckor av våldsamheter, försök att sätta socialistpartiets högkvarter i brand och hyllningar av diktatorn Franco, dämpade den socialistiske premiärminister Pedro Sanchez det måttlösa och ibland våldsamma bruset i parlamentet genom att läsa en enda rad av Antonio Machado, en av Spaniens allra främsta poeter, tillika en kämpande antifascist.


En stillsam maning till eftertanke, till djupare förståelse av det politiska uppdraget

Sanchez citerade Machados ord: ”Hoy es siempre todavía”. I min icke-professionella översättning: ”Idag är ännu för evigt”.

En stillsam maning till eftertanke, till djupare förståelse av det politiska uppdraget. Parlamentsledamöterna tystnade för en stund, sedan bröt applåder ut.

Den något högtidliga stunden saboterades av högerledaren Alberto Feijóo. Han anklagade Sanchez för att ha förkortat och förvanskat Machados dikt. Och så läste Feijóo det han trodde var fortsättningen på dikten.

Men det finns ingen fortsättning. Machados textrad innehåller endast fyra ord. Det högerledaren läste upp var en bearbetning av Machado, utförd av en vänlig proggsångare; Ismael Serrano. Denne la snabbt ut sitt erkännande och sin ursäkt på nätet.

Sanchez läste upp det och högerledaren sjönk ihop i sin lilla pulpet. Parlamentsledamöterna jublade och skrattade.

En framgång för poesins försonande makt.

#Olle #Svenning #poesi #som #medicin #mot #politiska #åkommor, | Latest International Breaking News

Leave a Comment