tech2blog

tech2blog

Rysk nyhetsbyrå: Ukrainska krigsfångar strider för Ryssland | Latest International Breaking News

tech2blog

Den ryska statliga nyhetsbyrån RIA uppger att krigsfångarna svurit sin lojalitet till Ryssland och inom kort ska skickas till fronten.

Försvarsanalytiker Jörgen Elfving känner igen uppgifterna.

– Det har figurerat i ryska medier under den senaste veckan och de säger att det är ukrainska krigsfångar som har valt den ryska sidan, och till och med svurit den ryska soldateden alldeles nyligen. Sen är frågan om det är frivilligt eller av tvång.

Soldaternas identiteter är inte bekräftade.

Uppemot 100 000 ryssar i som suttit fängslade i ryska fängelser har benådats för att strida för Ryssland i Ukraina, vilket motsvarar nästan en fjärdedel av alla intagna i början av kriget. Soldater som rekryteras från fängelser skickas till de blodigaste striderna vid fronten.

Så vad innebär egentligen uppgifterna om de ukrainska krigsfångarna för Rysslands förmåga att rekrytera?

– Det säger egentligen ingenting om det i och med att vi inte vet under vilka premisser de här har ställt upp på den ryska sidan, säger Jörgen Elfving.

Jörgen Elfving, försvarsanalytiker.

Foto: Martin Höglund/TT

Desto tydligare sätter uppgifterna fingret på propagandans viktiga roll i kriget.

– Jag skulle säga att det är ett svar på den ukrainska nyheten om att Ukraina har bildat en särskild enhet inom den ukrainska armén som består av ryska medborgare, säger Gunnar Nygren som är professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Soldaterna kan vara tvingade, skådespelare – eller faktiskt ha valt att slåss för Ryssland.

– Att det är propaganda innebär inte att det är osant. På samma sätt som Ukrainas enhet med ryska medborgare som strider för Ukraina är propaganda, men det betyder inte heller att det är osant, säger Gunnar Nygren.

Gunnar Nygren är professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Foto: Ingemar Björling

I en video som SVT publicerat från den Kremlvänliga ryska Telegramkanalen Readovka berättar män som påstås vara tidigare ukrainska soldater om varför de strider för Ryssland. Tittarna får uppfattningen att de bytt sida frivilligt och att de stöttar Rysslands politik. En säger att han svurit trohet till Ukrainas folk och sedan till Rysslands:

– Jag förenar alltså två folk till en helhet, som det var förr, som det alltid varit, säger han.

– Vi har alltid levt tillsammans, sen valde Ukraina att gå ifrån Ryssland, säger en annan man.

– Vi är ett enat folk, vi behöver inte USA.

Gunnar Nygren säger att Ryssland försöker sprida ett narrativ om att Ukraina knappt finns, utan egentligen är ett med Ryssland.

– Om det inte finns något Ukraina kan det inte finnas ukrainare heller – alla är del i de slaviska broderfolken. Det är det ryska narrativet. Vare sig man bor i Ukraina, Belarus eller Ryssland så är man en del i den här stora slaviska gemenskapen, som leds från Moskva naturligtvis.

Vad spelar propagandan för roll i kriget?

– Det är ett informationskrig som pågår för att övertyga människor om att de slåss för en riktig sak. Och för att visa att ”vi har rätt”.

Enligt Genèvekommissionen är det inte tillåtet att skicka krigsfångar till platser där de kan påverkas av stridigheter.

#Rysk #nyhetsbyrå #Ukrainska #krigsfångar #strider #för #Ryssland, | Latest International Breaking News

Leave a Comment