tech2blog
När du tänker på ett varumärke tänker du kanske på Coca-Cola. Röda annonspelare med välkända vita bokstäver. Det snart 140-åriga läskföretaget var länge en symbol för den globala kapitalismen. 94 procent av världens befolkning känner igen företagets logga.
Men den globala kapitalismen fungerar inte längre som Coca-Cola.
Världens mest googlade varumärke förra året var ”Shein”. Och att du eventuellt inte har en aning om vad Shein är spelar ingen roll för deras affärsmodell.
Det betyder bara att du antagligen är över 30 år gammal.
”Vad är Shein?”
Det är dock en bra fråga.
”Var finns Shein?”
Det är också en bra fråga.
Shein är en automatiserad undergångsmaskin som finns både överallt och ingenstans. Företaget är dagens globala kapitalism sammanfattad. Grundad i Kina av en man född i USA, automatiserad, decentraliserad och till huvudsak virtuell (men ändå präglad av geopolitiska rivaliteter)
Foto: Tomas Ohlsson
Att gå in på företagets app kommer (om du inte hör till målgruppen) att vara en förvirrande upplevelse. Hashtaggar, reor och bilder på kläder som ofta kostar mindre än en hundralapp.
Cirka 6 000 nya produkter läggs upp varje dag. Det går att jämföra med hur klädföretaget Zara lanserar runt 10 000 nya plagg om året. Och Zara brukade få kritik för detta. Den snabba produktlanseringstakten anklagades för att uppmuntra till konsumtionshets.
När du bär kläder av polyester har du bokstavligen olja på dig.
Tyget runt din kropp är gjort av petroleum. Modeindustrin uppskattas enligt FN stå för 8–10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Det är mer utsläpp än från alla internationella flyg och hela sjöfartsindustrin.
Trots det har vi ”flygskam”.
Och ingen ”klädskam”.
Shein har tagit vår brist på klädskam och automatiserat den till en affärsmodell som föder sig själv genom att skapa mode i realtid vilket vi uppmuntras att köpa, lägga upp på Tiktok och sedan kasta. Varför inte?
Tröjan kostar ju mindre än ett paket smör.
Medhjälp av artificiell intelligens tar Shein in idéer till nya produkter baserat på hur deras målgrupp klickar och söker på nätet. Designen till det nya plagget skickas sedan nästan omedelbart ut till företagets nätverk av tillverkare som alla jobbar med samma mjukvara. Efter bara några dagar kan ett plagg baserat på hur vi klickade i tisdags ligga ute till försäljning i appen.
Shein som grundades i Nanjing i Kina av sökmotorsoptimeringsspecialisten Chris Xu har byggt en maskin som sörplar upp potentiell shoppingslust innan den ens har konkretiserats.
Ni sa ju att ni ville ha detta? Gjorde vi?
Om ett plagg är populärt ökar ordervolymen automatiskt i systemet. Algoritmerna fattar sina egna beslut och skickar dem till fabriker om vars arbetsvillkor vi inte vet mycket.
Foto: Niklas Porter
Sheins centrala marknadsföringsstrategi är sedan unga människor på Tiktok. De beställer hem kläder och filmar sig själva medan de provar plagg i rekordfart. Fenomenet kallas #SheinHaul. Poängen med att shoppa är inte längre att ha kläderna på sig ute i den verkliga världen. Poängen är att filma sin egen ”shoppingupplevelse” hemma i sovrummet efter att plaggen har levererats till din dörr.
Det är inte konstigt att Shein slog igenom i USA just under den stora pandemin. Den amerikanska befolkningen satt instängda i sina hem försedda med finanspolitiska stimulanspengar från staten.
Men precis som sociala medier giganten Tiktok försöker Shein nu distansera sig från sina kinesiska rötter. Huvudkontoret har flyttats från Kina till Singapore och dyra Washingtonlobbyister har hyrts in. Shein planerar amerikansk börsintroduktion men har fått politiska problem. Relationerna mellan USA och Kina är frostiga. Medlemmar av den amerikanska kongressen kräver garantier om att företaget inte använder sig av slavarbete.
Foto: Joy Saha/TT
Inte minst har Sheins snabba framgång fått en del amerikanska politiker att tänka till runt ett undantag i tarifflagen från 1930 som gör att den som importerar till landet inte behöver skatta på värden under 800 dollar. På 1930-talet kunde man förstås inte föreställa sig den här typen av volymer i den individuella klädkonsumtionen.
I slutändan är det vad det handlar om.
Volymerna.
Klädproduktionen i världen har dubblerats sedan år 2000. Vi köpte 60 procent fler plagg år 2014 än vad vi gjorde år 2000 och behöll kläderna hälften så länge.
Att Shein är världens mest googlade varumärke är ingen slump.
De har bara automatiserat symptomen på en redan långt framskriden sjukdom.
En som långsamt tar död på den här planeten som vi känner den.
#Shein #är #automatiserad #undergångsmaskin, | Latest International Breaking News