tech2blog

tech2blog

Slalomeliten flyger från snö i Norden – till känslig premiär | Latest International Breaking News

tech2blog

Herrarnas alpina världscupsäsong har ännu inte kommit i gång på riktigt.

Storslalompremiären i österrikiska Sölden blåstes av på grund av hårda vindar, och störtloppspremiären på en annan glaciär – i schweiziska Zermatt – ställdes in efter väderkaos med ymnigt snöfall.

Nu väntar lördagens slalompremiär i Gurgl, Österrike.

– Det kommer vara utmanande. Det är också hög höjd, inga träd, inget skydd. Det är en utsatt ort för framtiden, tror jag, säger svenska herrchefen Fredrik Kingstad.

– Det ser ganska tufft ut, det är ett riskfyllt läge. Det gäller att arrangörerna har tur med vädret, och ska det bli rättvisa tävlingar kommer vädret att vara en viktig faktor.

”Vi hade önskat att man gick tillbaka till såsom det var förr, men det har inte hänt och vi har inte fått någon riktig förklaring till varför”, säger Sveriges herrchef Fredrik Kingstad apropå att slalomherrarna inte längre inleder säsongen på nordligare breddgrader. Arkivbild.

Foto: Erik Segerström/Bildbyrån

Försäsongen i Europa har bjudit på svåra eller närmast obefintliga träningsförhållanden på smältande och steniga glaciärer. Samtidigt har norra Sverige, Norge och Finland sedan mitten av oktober haft exceptionellt tidiga kanonförhållanden. Det har skapat ett intressant läge.

– Alla lag åker hit för att träna – för att sen flyga till Gurgl för att tävla. Det är jättedumt. Verkligen, säger svenska slalomåkaren Kristoffer Jakobsen.

De svenska slalomherrarna har i slutfasen av försäsongen tränat inomhus i Tyskland och därefter i Storklinten.

– Det är jobbigt att det inte finns bra glaciärer längre. Men å andra sidan har vi öppnat tidigare än någonsin i Skandinavien. Det satsas mycket på snösparning, att man lägger filtar över snön så att den ska hålla sig, säger Jakobsen.

– Man skulle kunna dra fördelar av det och köra race i Skandinavien i stället för att försöka ligga i Österrike så här tidigt på säsongen.

– Gurgl har dåligt snöläge och det ska stressas ihop något för att bli något. Så där tycker jag att Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet) har gått åt fel håll.

Alpina herrchefen Fredrik Kingstad.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Herrchefen Fredrik Kingstad kan bara hålla med.

Tidigare inleddes slalomsäsongen traditionsenligt i finländska Levi, norr om polcirkeln, för både herrar och damer samma helg. Men pandemiåret 2020 flyttades herrarnas premiär från Levi till italienska Alta Badia. Därefter har man premiärtävlat två år i Frankrike och nu väntar alltså Österrike.

– Under pandemin valde man att inte blanda ”bubblorna”, dam och herr. Det kändes rimligt då. Sen hade vi önskat att man gick tillbaka till såsom det var förr, men det har inte hänt och vi har inte fått någon riktig förklaring till varför, säger Kingstad.

– Samtidigt är nästan alla slalomåkare uppe i norr och tränar.

De känsliga förhållandena i Gurgl skapar dessutom orättvisor, fortsätter han.

– Det har varit väldigt begränsad träning därnere, det är stressande. Bara Österrike har fått träna i tävlingsbacken. I Levi har det varit öppet för fler nationer, vi har haft schysta förutsättningar. Jag tycker inte att det är bra att det blir en sådan hierarkisk prioritering.

Läs mer:

Åkare rasar mot rekordtidig störtloppspremiär: ”Går helt emot vad naturen vill”

Grävmaskiner på glaciären delar alpinvärlden inför premiären: ”Bilderna gör ont”

Europeiska alpinlandslag ”tvingas” träna i Argentina – igen: ”Tycker inte att Fis lyssnar”

#Slalomeliten #flyger #från #snö #Norden #känslig #premiär, | Latest International Breaking News

Leave a Comment