tech2blog

tech2blog

SMHI varnar för plötslig ishalka runt Stockholm och Uppsala | Latest International Breaking News

tech2blog

Regn och blötsnö ställer till det på vägarna i Stockholmsområdet, runt Uppsala och Eskilstuna. Från klockan 18 i kväll och fram till klockan 06 på måndag morgon varnar SMHI för plötslig ishalka.

Orsaken till varningen är nederbörd över Östersjön som drar sig mot fastlandet.

– Om det kommer regn på kall yta så fryser det, eller om det är underkylda droppar fryser de så fort de som slår emot något, som vägar, cykelstyret eller bilrutor. Då uppstår den här ishalkan, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

– Det ser ut som att det kan pågå till tidig morgon bitti och sedan lugnar det ned sig.

Halkan riskerar att orsaka trafikolyckor och förseningar för buss- och flygtrafik, skriver SMHI på sin hemsida.

– Var extra uppmärksam på om det regnar innan du sätter dig i bilen och ta det lugnt. Ha goda marginaler så att du inte behöver stressa i trafiken. Man kan också överväga om man behöver åka över huvud taget, säger Therese Fougman.

I början av veckan ser det ut att bli relativt lugnt. Men SMHI:s hydrologer har utfärdat varningar för höga flöden i Skåne, Västmanland och Gävleborg.

– Det är på grund av nederbörd som har gjort att nivåerna stigit i vattendragen, förklarar Therese Fougman.

Men i mitten av veckan kan det bli dramatik på väderfronten igen. Ett djupt lågtryck som ligger över Norska havet drar in över onsdagen, vilket kan ge stora mängder av snö i landet.

– Det blir förmodligen ganska blött för det trycker på med mild luft, även om det börjar som snö kan det övergå i regn innan det drar bort.

Vad det blir för konsekvenser är svårt att sia om redan nu. Däremot finns det risk att det blir snömodd på vägarna om prognosen håller i sig. På söndagen har SMHI dock inte utfärdad några varningar om de stora snömängderna.

Therese Fougman tror inte heller att det än på ett tag blir dags att ta fram pulka och skidor i södra delarna av landet.

– Det ser ut att vara plusgrader, så det måste snöa ganska mycket för att det ska lägga sig.

– Däremot ligger det mycket snö i norrland, så där åks det nog både pulka och skidor.

#SMHI #varnar #för #plötslig #ishalka #runt #Stockholm #och #Uppsala, | Latest International Breaking News

Leave a Comment