tech2blog

tech2blog

Striktare regler för abort ska ge fler ryska soldater i framtiden | Latest International Breaking News

tech2blog

”Skydda mig i dag, så försvarar jag dig i morgon.” Så står det på affischer som antiabortgrupper har satt upp i flera ryska regioner. På bilden syns ett foster intill en pojke i militäruniform och hjälm.

Budskapet påminner om vad en medhjälpare till tsar Peter den store enligt legenden ska ha sagt efter slaget vid Narva år 1700, då den ryska armén fick stryk av svenskarna och led stora förluster:

”Oroa er inte. Ryska kvinnor kommer att fortsätta producera söner.”

Problemet i dag är att ryska kvinnor inte producerar särskilt många barn. Befolkningen sjunker konstant, under åren 2020 och 2021 med 1,3 miljoner. Enligt prognoser kommer invånarantalet i Ryssland att minska från 145 miljoner i dag till 121 miljoner år 2050.

Då räknar man inte med de över 100 000 döda hittills i det pågående kriget i Ukraina, inte heller med att mer än en miljon har lämnat landet.

Läget är bekymmersamt för ett land som behöver ständigt ny kanonmat att skicka till fronten – nu i Ukraina, senare kanske någon annanstans.

Och nu ser många inflytelserika politiker en lösning på problemet med det låga barnafödandet: förbjud aborter.

Gatukampanj i S:t Petersburg, riktad till kvinnor som funderar på att göra abort.

Foto: AP

Ryssland har av tradition en förhållandevis liberal abortlagstiftning och hade så sent som för 20 år sedan högst antal aborter per kvinna i världen.

Men i år har en rad ryska regioner valt att inskränka aborträtten på olika sätt. Privata kliniker har förbjudits att utföra ingreppen. Läkare kan straffas för att de ”påverkar” en kvinna att göra abort.

Patriark Kirill, den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, har offentligt sagt att sådana regler borde gälla i hela landet – just för att befolkningen måste öka.

– Om vi lär oss att övertala kvinnor att inte göra abort, då kommer statistiken genast att vända.

Många tunga politiker håller med honom. En ledamot i duman, parlamentets underhus, föreslår att staten ska betala kvinnor för att avstå från abort och sedan uppfostra deras barn i statlig regi.

Senatorn Margarita Pavlova anser att kvinnor framför allt måste föda barn tidigare i livet. Därför ska unga kvinnor inte uppmuntras att skaffa högre utbildning:

– De har glömt vad de är skapade att göra: föda barn och ansvara för hemmet.

Ett än mer radikalt förslag för att öka barnafödandet kommer från dumaledamoten Valerija Seleznjova. Hon vill ge amnesti åt fängelsedömda kvinnor om de blir gravida.

– Det finns ungefär 45 000 kvinnor i våra fängelser. Många av dem är kapabla att föda barn, säger hon och föreslår avkortade straff eller frigivning som belöning.

Patriark Kirill, som helhjärtat stöder Rysslands krig i Ukraina, vill se striktare abortregler – för att öka landets befolkning.

Foto: Sergey Vlasov/AP

Möjligen är förslaget inspirerat av att många tusen manliga fångar – bland dem mördare och våldtäktsmän – har frigivits mot att de har gått med på att strida i Ukraina.

Många ser ett samband mellan kriget och de många förslag som går ut på att öka Rysslands befolkning. Människorättsadvokaten Aljona Popova skriver på Telegram att fixeringen vid aborter bara är ett sätt att avleda folks uppmärksamhet från de verkliga problemen:

”Krig orsakar minskat barnafödande. Den manliga befolkningen minskar som en följd av kriget. Men vi får höra att det är aborternas fel.”

Andra påpekar att hundratusentals ukrainska barn har tvångsflyttats till Ryssland under kriget.

Debatten kring förslagen är livlig. Det finns ett uppdämt behov av att polemisera i ett land där de allra viktigaste frågorna inte får tas upp till diskussion.

I tidningen Moskovskij Komsomolets skriver Kirill Ivanov att de många utspelen om ökat barnafödande liknar ”en psykos” och jämför med den politik Stalin och Hitler förde på sin tid.

I Komsomolskaja Pravda inleder Jelena Arakeljan sin artikel ironiskt:

”Om du är kvinna i barnafödande ålder så bör du sluta läsa här, och i stället göra det du ska. Så att det blir resultat om nio månader.”

Att aborter kommer upp i rysk politik är logiskt med tanke på att Putinregimen sedan länge framställer sig som en banerförare för ”traditionella värderingar” på global nivå. Men problemet är att Ryssland egentligen inte präglas särskilt mycket av sådana värderingar.

Nybakade ryska rekryter i Novosibirsk, snart på väg till fronten i Ukraina.

Foto: Kirill Kukhmar/TASS

Ryssar är långt mindre kyrksamma än till exempel amerikaner och polacker, för att nämna två nationer som utmålas som dödsfiender i dag. Sex före äktenskapet är allmänt accepterat, liksom att ”leva i synd” utan att vara gift.

Samma sak gäller aborter. Här finns inte, som i exempelvis USA, några stora grupper som engagerar sig i den frågan.

Putin har själv många gånger sagt att han är bekymrad över det låga barnafödandet. Men han har inte satt ner foten när det gäller aborter. För honom är detta ingen ideologisk fråga.

Och så länge Putin inte har bestämt sig får debatten rasa fritt. I just denna fråga.

#Striktare #regler #för #abort #ska #fler #ryska #soldater #framtiden, | Latest International Breaking News

Leave a Comment