tech2blog

tech2blog

Svensk upprättelse när det blir fritt fram att taktikköra | Latest International Breaking News

tech2blog

Förra världscupsäsongens avgörande i sprint blev högdramatiskt och gav upphov till en moralisk diskussion inom längdskidåkningen.

Efter att ha brutit staven såg Maja Dahlqvist ut att åka ut i kvartsfinalen i Lahtis och därmed gå miste om förstaplatsen i den totala sprintcupen. Men tack vare att landslagskollegan Moa Ilar stannat upp på upploppet kunde Dahlqvist köra förbi och sedermera säkra mästartiteln.

Juryn på plats valde att diska Ilar för osportsligt uppträdande – men i början av oktober beslutade det internationella skidförbundet Fis att liknande beteende inte ska beivras i fortsättningen.

– Vi fick besked i höstas om att det hade varit en omröstning i Fis om det var rätt att diska henne eller inte – och Fis tyckte att det var fel. Även om vi redan visste vad vi tyckte och Moa sagt att hon skulle göra samma sak igen så var det skönt att få det på papper – att hon faktiskt inte gjorde något fel, säger Maja Dahlqvist och tillägger:

– Jag var i alla fall glad över att ha en sån lagkamrat.

Moa Ilar och Maja Dahlqvist under Svenska skidförbundets upptaktsträff.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Reaktionerna efter Moa Ilars tilltag var blandade. Från många, inte minst lagkamraterna i Sverige, lovordades hon för sin osjälviskhet, medan andra tyckte att det var ”väldigt dåligt gjort”, berättade Moa Ilar för Viaplay efteråt.

Linn Svahn, mästare i sprintcupen 2019–2020, tycker att det hör sporten till att köra som ett lag.

– Det är en individuell sport men man har ändå nytta av ett lag. Så är det inom de flesta individuella idrotterna. Det är en fördel att ha ett starkt lag i ryggen, säger hon och slår fast:

– Det har alltid funnits taktikkörningar i alla tider.

Även om det var uppenbart att Moa Ilar saktade in för Maja Dahlqvists skull i Lahtis så är det svårt att reglera vad som är taktisk körning och inte, menar distansspecialisten Frida Karlsson.

– Jag ser det som självklart att det ska vara tillåtet. Man kan aldrig säga vad som är teamkörning. Var går gränsen? Det blir en gråzon och sådana regler kan man inte ha.

Frida Karlsson och Linn Svahn tycker båda att det ska vara tillåtet med lagkörning.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Är det något du skulle kunna tänka dig att göra – släppa fram Ebba Andersson i en slutspurt i ett distanslopp om hon har chans på en totalseger och inte du?

– Ja, absolut. Om det är uttalat. Den här gången var det uttalat att Maja gick för sprintcupen. Om det skulle vara uttalat att Ebba går för något som jag inte har chans på så får man väl ta till vara på att man har ett starkt lag.

Att det skulle vara emot sportens idé att, som Moa Ilar, inte göra sitt bästa för att komma först över mållinjen ger inte Maja Dahlqvist mycket för.

– Jag ger inte mitt allt jämt utan det är taktiskt under loppet, man har inte plattan i mattan från start. Det är en disponering. Så det är ett väldigt konstigt argument, kan jag tycka, säger hon och fortsätter:

– Det är inte första gången vi kör taktiskt. Det händer hela tiden. På en masstart eller en sprint, när tiden inte spelar någon roll, kan jag släppa in en svensk tidigare under loppet för att hjälpa till.

Världscupen inleds i finländska Ruka den 24 november.

Läs mer: Beskedet till Moa Ilar efter segern: ”Är inte arg på henne”#Svensk #upprättelse #när #det #blir #fritt #fram #att #taktikköra, | Latest International Breaking News

Leave a Comment