tech2blog
Med ena handen har Turkiet stöttat Ukraina.
Med den andra har landets nära relationer till Ryssland kvarstått under det pågående anfallskriget.
Dubbelspelet har väckt reaktioner. USA har belagt flera turkiska företag med sanktioner, och varnat landet för att tillåta exporter av känslig teknologi till krigsmakten.
Den ökända ryska Wagnergruppen ska också, enligt uppgifter i läckta dokument, ha försökt köpa vapen i Turkiet. Något som Washington Post rapporterat om.
Uppgifterna beskrevs av tidningen som potentiellt ”explosiva” eftersom Turkiet samtidigt förhindrar Sveriges inträde i Nato.
Nu kan DN avslöja hur ett turkiskt försvarsbolag gjort stora affärer med Ryssland, mitt under kriget.
Vi har fått tillgång till stora mängder data från de ryska tullmyndigheterna. I tidigare artiklar har vi kunnat visa hur produkter från svenska storbolag fortsatt strömma in i Ryssland. Detta trots att företagen i en rad fall lovat motsatsen.
Artiklarna har fått omedelbara konsekvenser. Storbolag har bett om ursäkt, backat från sina tidigare löften och stoppat sina affärer.
Men registren visar alltså inte bara de svenska bolagens affärer.
Mitt under det pågående anfallskriget har också ett turkiskt försvarsbolag på kort tid gjort enorma leveranser av läderkängor till Ryssland. Lasterna registrerades mellan november 2022 och fram till och med februari 2023, så långt som registren DN granskat sträcker sig.
Den sammanlagda vikten var över 481 ton. Som jämförelse väger de mest använda kängorna i det svenska försvaret drygt 1,7 kilo per par. De turkiska leveranserna skulle, räknat utifrån den vikten, motsvara nära 275 000 par kängor.
Värdet på varorna var över 150 miljoner kronor, enligt registren.
Foto: Lotta Härdelin
Den turkiska avsändaren, Gürbüz Trade, är ett försvarsföretag med säte i Ankara. Bolaget samarbetar bland annat med Turkiets militär, polis och vapenindustri. Företagets representanter medverkar regelbundet vid olika försvarsmässor, där deras arbete med bland annat drönare och röjning av explosiva ämnen lyfts fram.
Leveranserna till Ryssland registrerades kort efter att krigsmakten mobiliserade en stor del av sin befolkning. Bristen på materiel var, och är, stor. Under den vintern försökte både ryska skolbarn och privata organisationer samla ihop pengar för att soldaterna skulle kunna få ny utrustning, såsom kängor.
Chefen på det turkiska försvarsföretaget, Bülent Gürbüz, har själv en bakgrund inom Turkiets militär. Där har han ingått i en specialstyrka, och haft uppdrag för Nato, enligt bolagets egen hemsida.
DN har, genom ett fiktivt ryskt bolag, kommunicerat direkt med försvarsföretaget och chefen Bülent Gürbüz.
När vi frågade om vi kunde köpa kängor som kan användas militärt i Ryssland erbjöd han oss ett personligt möte. Han ville att vi skulle träffa företagets representant i Moskva för att diskutera affären.
När DN dagarna därpå, i rollen som journalister, når honom över telefon vill han helst inte prata om exporterna till Ryssland. Han hävdar att det inte rör sig om militärkängor, utan är till för friluftsliv.
– Jag har aldrig sålt några produkter till den ryska militären, säger Bülent Gürbüz.
Varför skulle ett försvarsföretag sälja friluftskängor till Ryssland?
– Det är handel.
Vet du vilka som använder dem?
– Nej.
Ser du något problematiskt med att sälja varor till Ryssland, när ni är ett turkiskt försvarsföretag och Turkiet är medlem i Nato?
– Har du stöttat terroristorganisationen PKK? frågar chefen tillbaka.
På frågan om varför han erbjudit ett möte i Moskva gällande köp av militärkängor svarar Bülent Gürbüz att han är öppen för att diskutera affärer med olika bolag. Även med exempelvis det svenska försvaret. Sedan lägger han på luren.
Helikoptrar, motorer och teknologi till Ryssland
■ DN:s granskning visar att det inte bara är kängor som skickats till Ryssland under anfallskriget. Turkiska bolag har skickat flera helikoptrar, motorer och flygteknologi till Ryssland. Luftfarkosterna och utrustningen ska ha utgjort en del av ett samarbete kring brandbekämpning, och har från början tillhört ett ryskt bolag.
■ Den ryska partnern, Utair, är ett flygbolag med en stor helikopterflotta. Bolaget har bland annat samarbetat med FN, men även med tillverkare av komponenter till ryska jaktflyg. En av helikoptrarna som skickades mellan länderna under 2022 var av modellen MI-26T, en av de största och mest kraftfulla helikoptrarna som finns. Inom Nato går den under beteckningen ”Halo”.
■ Kort efter att helikoptern skickats tillbaka till Ryssland fotograferades den i Rostov-regionen, nära den ukrainska gränsen. Bilderna lades ut på en rysk sajt för flygentusiaster. Flera experter som DN konsulterat menar att både motorerna och helikoptrarna på olika sätt är användbara för det ryska försvaret, och kan användas militärt.
Joakim Paasikivi är överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan. Han köper inte förklaringen att så pass stora mängder läderkängor skickats till Ryssland, för att användas för friluftsaktiviteter.
– Det ter sig mindre sannolikt att Ryssland skulle ha en så pass stor och aktiv scoutrörelse av vuxna scouter. Rimligen går det till någon del av den ryska säkerhetsapparaten, säger Joakim Paasikivi.
Det ryska bolaget som tagit emot kängorna har sitt säte i Moskva, och arbetar enligt hemsidan med transporter och logistik.
Webbplatsen saknar uppgifter om bolagets företrädare och kunder. Bolaget använder i stället en AI-genererad bild på en kvinna som ser ut att arbeta i en reception.
I tullregistren finns inga uppgifter om att bolaget någonsin gjort några andra affärer, utöver med det turkiska försvarsföretaget. Under 2022 gjorde den ryska mottagaren plötsligt kraftigt ökade vinster, jämfört med tidigare år, enligt internationella bolagsregister.
DN har sökt det ryska bolagets representanter via mejl, telefon och sms. Ingen har återkommit med några svar.
Foto: Pavel Golovkin/AP
Vem som i slutändan använt kängorna är inte klarlagt. Men DN:s granskning visar att samma kängmodell som det ryska bolaget ansökt om att få importera, senare också legat ute för försäljning på en rysk sajt för militär utrustning.
I annonsen, som i dag är borttagen, uppgavs det att kängorna var tillverkade i Turkiet.
På en annan sajt har samma kängor marknadsförts som mycket väl lämpade för den ryska armén. Läderkängorna beskrevs som ”armékängor” och ”kängor för specialoperationer”.
Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi har Ryssland problem med att förse sina soldater med personlig utrustning, även till soldater i specialförband.
– Slutanvändaren är med stor sannolikhet soldater vid fronten eller som ska hålla ordning på civilbefolkningen i Ryssland, säger Joakim Paasikivi.
Så gjorde vi granskningen
■ I en rad granskande artiklar har DN avslöjat hur svenska storbolag, trots löften till allmänheten, fortsatte göra affärer i Ryssland. Bland annat har produkter som pekats ut som kritiska för det ryska försvaret skickats till regimen.
■ Avslöjandena bygger bland annat på ryska tullregister, dokumentation, källor och genom att DN skapat ett fiktivt ryskt bolag som fått olika erbjudanden.
■ Kommunikationen via det fiktiva bolaget har skett på ryska och på engelska. Det har haft en egen hemsida och e-postadresser. Hemsidan, och dess innehåll, har tagits fram med hjälp av AI.
■ Den här gången kan DN avslöja hur turkisk försvarsindustri gjort stora affärer med Ryssland mitt under pågående krig, och kan berätta nya uppgifter om ländernas samarbeten kring helikoptrar och teknologi.
■ De ryska tullregistren vi tagit del visar hur ett turkiskt försvarsbolag exporterat hundratusentals läderkängor till Ryssland. Datan har vi fått tillgång till via kommersiella databolag.
#Turkiskt #försvarsbolag #stora #Rysslandsaffärer #mitt #kriget, | Latest International Breaking News