tech2blog

tech2blog

Unik varghybrid i Norrbotten – DN.se | Latest International Breaking News

tech2blog

Länsstyrelsens naturbevakare spårade i slutet av oktober ett stort hunddjur vid Svartberget i ett gränsområde mellan Jokkmokk och Gällivare kommun.

– Vi hade fått rapporter om att det hittats två döda renar. Vi kunde fastställa, i alla fall på den ena, att den var vargdödad, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Genom dna-prover från ett av renkadavren har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Rovdata i Norge kunnat slå fast att det rör sig om en varghybrid.

Det är en hane med finsk-ryskt påbrå som har tydliga inslag av hundgener.

– Den bär mer varggener än hundgener. Enligt våra bedömningar utifrån spårning och beteende så liknar den en vild varg, säger Alexander Winiger.

Naturbevakarna på länsstyrelsen har själva inte sett varghybriden.

– Vi har försökt hålla koll på åt vilket håll den verkar bära av, och kunde spåra ett par mil norr om Boden. Men det gick över i barmark och blev omöjligt att fortsätta spårningsarbetet.

Varghybriden kommer att avlivas om den påträffas igen.

Varför är det viktigt att avliva den?

– Huvudskälet är att djurpopulationen ska ha sin egna genetiska identitet. Det är högst oönskat att hundgener blandas in i den skandinaviska vargpopulationen, säger Alexander Winiger.

Hur letar ni efter den?

– Att leta efter vargar som utvandrar är väldigt svårt. Det är som att leta en nål i en höstack. Vi jobbar med rovdjursinventering, och är ute i skog och mark, men tar också gärna emot rapporter.

Det är andra gången varghybrider upptäcks i Sverige. 2017 föddes en kull i Södermanland efter parning mellan hund och varg.

– Det här är mycket ovanligt. Finska myndigheter ska hjälpa oss att bättre lokalisera var den här hybriden kan ha kommit ifrån.

Ännu en varg upptäcktes samma vecka strax norr om Jokkmokk. En renrasig finsk-rysk varghane, enligt DNA-tester. Den vargen skulle, enligt Alexander Winiger, kunna tillföra den skandinaviska vargpopulationen nya värdefulla gener, förutsatt att den vandrar söderut.

Båda vargindividerna har orsakat skador för rennäringen, men inte kvar i området.

#Unik #varghybrid #Norrbotten #DN.se, | Latest International Breaking News

Leave a Comment