tech2blog

tech2blog

Västerås tillbaka i allsvenskan – efter 26 år | Latest International Breaking News

tech2blog

Mitt i det hoppande folkhavet ute på plan håller någon upp en banderoll: ”NO JABIR NO PARTY”.

Efter en succésäsong i superettan, seger mot tabelltvåan Gais och två mål av Jabir Abdihakim Ali kan Västerås fira allsvenskt avancemang. Det blir klart inför rekordpublik på hemmaplan.

– Det här laget är fantastiskt, vilka spelare. Det känns helt otroligt att det är klart nu, säger han mitt i larmet i spelartunneln efter matchen, säger matchhjälten.

Senast Västerås SK:s fotbollsförening gick upp i allsvenskan var 1996, innan dess 1977 och 1955.

Det är rått i luften och fullt med folk utanför Hitachi Energy arena. Lagets succésäsong har inneburit ett lyft också publikmässigt, nu när avancemanget kan bli klart är det fullsatt för första gången: 6 500 biljetter sålda.

– Är det här vi ska gå in? undrar en tjej utanför ståplatsentrén.

Västerås Jabir Abdihakim Ali jublar mot fansen efter sitt 1-1-mål.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alla som befolkar arenan på Rocklundaområdet har inte rutin att gå på match. Publiksnittet har stigit från ungefär 1 600 personer förra året till två tusen fler inför den här matchen. Det har varit gratis att gå om man är under arton år under säsongen.

– Det är många som har gnällt lite på VSK. Det har varit en ganska ålderstigen skara här och där, sade ordföranden Magnus Breitholtz när DN pratade med honom för ett par veckor sedan.

– Av den här publikökningen så skulle jag tro att nästan hälften av dem är människor under 18 år som har hittat till VSK. Det är ju fantastiskt kul. Vi har nya supportergrupperingar, vi har unga människor som gör tifon.

Motståndarna i Gais kan också, nästan, säkra en plats i allsvenskan den här eftermiddagen.

Efter en halvtimme nickar Filip Beckman in en hörna och gör 1–0 för bortalaget. Gaisanhängarna, som lär vara över 600, börjar sjunga ”Gais is going up”.

Spelet böljar fram och tillbaka. Det står 0–0 i tabelltrean Utsiktens match mot Skövde som spelas samtidigt, vilket innebär att Västerås allsvenska plats är säkrad oavsett, men det kan ändras.

Stadens son Simon Johansson fick fira med hemmapubliken, efter 15 år i klubben.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Efter paus står VSK:s spelare samlade en stund i en tät ring mitt på plan. De börjar andra halvlek med en ny beslutsamhet.

Efter bara fyra minuter sätter Jabir Abdihakim Ali kvitteringsmålet. Mindre än tio minuter senare tar han ner en boll på bröstet i straffområdet och sätter sitt andra mål för dagen.

Medan Gaispubliken tystnar, stiger stämningen hos den grönvita hemmapubliken, och när slutsignalen ljuder stormar de planen.

När folkhavet börjar skingras är Simon Johansson kvar, det finns ständigt fler som vill komma fram och kramas.

Han fick glädjetårar i ögonen när han träffade familjen, och när han tacklades av den rusande publiken:

– Den känslan har jag aldrig känt nästan. Det var så mycket eufori i kroppen. Det är obeskrivligt faktiskt.

Han kom till klubben som 15-åring, och har aldrig lämnat.

– Jag tror att vi är ett av de lag i både allsvenskan och superettan som har löpt mest i år. Det har vi hållit i hela året och varit otroligt starka där, säger 30-åringen.

En annan hemmason är managern Kalle Karlsson. Unge efter unge vill ta bild med honom. En ramsa får fart:

”En Kalle Karlsson, det finns bara en Kalle Karlsson.”

– Hela andra halvlek så vågade man ju inte ta ut något, trots att jag fick veta att det var bra resultat i Skövde. Men det är otroligt såklart. Otroligt, säger han.

För ett år sedan spelade laget för att hålla sig kvar i superettan. I år har tränarteamets värvningar träffat rätt, och spelet, med hög press och markeringsinslag – svårt att lära sig enligt Simon Johansson – har både charmat och gett resultat.

De var inte nöjda med allt i första halvlek, och behövde komma upp en nivå i andra.

– Vi möter ett väldigt, väldigt bra lag. Jag tycker att Gais imponerar på många sätt. Men jag tycker faktiskt att i andra halvlek så visar vi att vi har varit det bästa laget i superettan i år. Det är rättvist att vi ligger där uppe, säger Kalle Karlsson.

En bit bort står klubbchef Patrik Lundstedt med tårar i ögonen.

– Jag har stått och gråtit här sedan halvtid ungefär, säger han.

Spel i allsvenskan innebär en ny verklighet: högre krav på arenan och matcharrangemangen, mycket större publikskaror.

– Det är lätt att när man rycks med att man springer lite för fort. Men jag tycker att vi springer lagom fort. Jag tycker att det genomsyrar hela klubben på något sätt, säger Patrik Lundstedt.

Två omgångar återstår nu av superettan. Gais, som har Utsikten tre poäng bakom sig, får vänta på avancemang.

Läs mer: Journalist och professor har lyft Västerås SK

#Västerås #tillbaka #allsvenskan #efter #år, | Latest International Breaking News

Leave a Comment