tech2blog
Väntan på ett officiellt klartecken från Peking på att Xi Jinping deltar vid toppmötet i San Francisco ska inte tas som en kinesisk tvekan. Det handlar nog mer om att inte verka alltför angelägen.
Under det år som gått sedan Xi Jinping och Joe Biden träffades vid G20-mötet på Bali har Kina försatt sig i en mer utsatt situation med en fastighetskris, hög ungdomsarbetslöshet och en ekonomi som inte tagit fart efter pandemin.
Utländska företag tvekar om att fortsätta investera i Kina och söker mer än tidigare starta tillverkning i andra länder.
Xi Jinping har sagt att världen kommer att bli en mer fientlig plats de närmaste åren. Han har uppmanat hela nationen att göra sig redo för att bli självförsörjande inom alla viktiga sektorer. Budskapet är att Kinas ekonomi ska förlita sig på egen kunskap och mindre på utländska marknader och teknik. Samtidigt som världens ekonomier förmås att fortsätta handla med Kina.
Joe Biden har å sin sida fortsatt på samma väg som Donald Trump gjorde före honom – genom att tygla Kina. Och förbjuda amerikanska företag att exportera teknik, mjukvara och utrustning för tillverkning av halvledare till Kina.
Kontroverser finns på en rad andra områden: Taiwan, Sydkinesiska havet, Rysslands krig i Ukraina och Israel-Hamas.
Xi Jinping har kritiserat USA för kalla kriget-mentalitet.
Den senaste tiden har den hårda kinesiska retoriken ersatts av mjukare tongångar, som när vicepresidenten Han Zheng häromdagen sa att Kina är redo att arbeta med USA ”på alla nivåer”.
Foto: Sergei Guneyev
Hela världen mår bättre om Kina och USA kan komma överens. Det skulle gynna USA – och kanske Joe Biden själv inför nästa års val, när han skakar hand med Xi Jinping och framstår som en president som kan hantera rivalen Kina.
Men mest har kanske Kina att vinna.
Xi Jinping behöver lugna utländska investerare, som blivit oroliga för att satsa i Kina. Samtidigt måste han räkna med att Joe Biden om ett år kan vara ersatt av en nygammal inkommande amerikansk president.
Förberedelserna för ett möte på högsta nivå har pågått i månader. Amerikanska ministrar har åkt i skytteltrafik till Peking. Kinesiska ministrar, diplomater och tjänstemän har på sistone också varit i Washington för att lägga en konstruktiv grund. Diskussionerna har rört allt från klimatsamarbete till kärnvapenkontroll och tvister till havs.
Några omedelbara genombrott är inte att vänta som följd av mötet. Washington väntas inte byta handelspolitik, utan fortsätta begränsa tillgången på strategiska produkter för Kina.
Kina kommer heller inte att ändra ståndpunkt i fråga om Taiwan eller när det gäller sina anspråk i Sydkinesiska havet.
Den 24 oktober flög ett kinesiskt stridsflygplan endast tre meter ifrån ett amerikanskt bombplan för att jaga bort det i luftrummet över Sydkinesiska havet. Inför toppmötet har USA tagit upp frågan och kallat händelsen för ”farlig och olaglig”.
Kina har svarat med att uttrycka allvarlig oro över den amerikanska militärens närvaro och vad man kallar inblandning i regionens affärer.
Kinesiska experter talar om att det är oproblematiskt för Kina att öppna sig för USA. Men att USA, för att det ska ske, måste visa uppriktighet och i handling göra något för att putsa på relationerna.
En sak delar Kina och USA: ingendera vill se en försämring av förbindelserna. En ny stabilitet på låg nivå kan därför i bästa fall skapas vid mötet – så att Peking och Washington i alla fall tar kontakt i förväg och slutar att överrumpla den andra parten med åtgärder som skärper spänningen.
Här kan du läsa fler texter av Torbjörn Petersson.
#Jinping #och #Joe #Biden #möts #på #Apecmötet, | Latest International Breaking News