Lisa Magnusson: Ett år efter jordbävningarna kämpar överlevarna fortfarande – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Lisa Magnusson: Ett år efter jordbävningarna kämpar överlevarna fortfarande – Latest International Breaking News Today

Det har nu gått ett år sedan jordbävningarna i Turkiet och Syrien. 56 000 människor dog. Överlevarna fick inte med sig mer än kläderna på kroppen, de stod i kylan och grävde med bara händerna i rasmassorna efter sina anhöriga. Världshälsoorganisationen, WHO, beräknade de nödställda till 26 miljoner. Detta i en region redan märkt av krig och fattigdom.

Kritiken mot myndigheterna kom tidigt: de hade svarat för långsamt på katastrofen, och den hjälp som sedan anlände fördelades utifrån politiska hänsyn snarare än behov. Den vreden håller i sig än: På årsdagen av skalven blev Turkiets hälsominister, Fahrettin Koca, utbuad av åhörarna under sitt tal (Al Jazeera 6/2).

”Är det någon som hör mig?” ropade de, i ett eko av alla de som låg begravda under rasmassorna i timmar och dagar och ropade på en räddning som aldrig kom.

Men det finns fler frågor att ställa. Turkiska Nurgül Göksu förlorade sin son och hans familj. Deras område kom lindrigt undan i skalvet, de flesta av byggnaderna har knappt en skråma. Förutom tiovåningshuset där just de bodde: det blev till grus. Nu har Nurgül Göksi vigt sitt liv åt att utröna varför (BBC 6/2). Hon har tagit fram ritningar, dokumenterat huskonstruktionen med foton, hittat handlingar som visade att boende anmält ändringar i kaféet på bottenvåningen: bärande väggar hade slagits ut för att öppna upp lokalen.


Fuskbyggena är över lag många i Turkiet

Fuskbyggena är över lag många i Turkiet. Myndigheterna har gjort väldigt lite åt saken, då som nu. Och de 319 000 nya bostäder som utlovats inom ett år har inte heller blivit av. Hundratusentals bor fortfarande i containrar och tält (SVT 6/2).

See also  Det är Israel som borde bojkotta Malmö - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Det är svårt, förstås, att få upprättelse i ett land som genomsyras av korruption. Att ändå försöka blir ett sätt att hedra de döda och göra dem någon sorts rättvisa där verklig rättvisa är omöjlig: de kommer aldrig att få livet åter.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Lisa #Magnusson #Ett #år #efter #jordbävningarna #kämpar #överlevarna #fortfarande

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top