Militärt skyddsobjekt skyddar renarnas betesmarker – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Militärt skyddsobjekt skyddar renarnas betesmarker – Latest International Breaking News Today

I flera samebyar är oron stor efter det svenska Nato-inträdet. Den militära utbyggnaden väntas göra att nya marker tas i anspråk av försvaret.

Men det är inte alla som är negativa. Utanför Kåbdalis, söder om Jokkmokk, ligger Försvarets materielverks provområde. Det är 7 mil långt och 3,5 mil brett. Ett område som är klassat som skyddsobjekt. Inom samma område finns också tre samebyar, Udtja, Luokta Mavas och Tuorpon.

– Det här är ett militärt skyddsobjekt, så allmänheten har inte tillträde hit. Vi har ett miljötillstånd som vi vårdar väl och det är också ett Natura 2000 område. Så vi tar särskild hänsyn till hur vi sköter oss här inne, säger Claes Nilsson, provplatschef Vidsel Test Range.

Gynnar rennäringen

Inom provområdet finns en omfattande infrastruktur tillgänglig, i form av bland annat utrustning för mätning och observation.

Området är orört, där finns gamla tallhedar och hänglavsskogar, något som gynnar rennäringen. Från samebyns sida är de positiva till FMV:s verksamhet eftersom den håller markexploatörer borta.

Ser inga nackdelar

– Vi får nog tacka dem för att vi har så fina orörda marker. Hade de inte varit här hade vi garanterat haft vindkraftparker, gruvor och skogsbruk här, säger Robert Edelbro, vice ordförande Udtja skogssameby.

Ser du nackdelar med att de bedriver sin verksamhet här?

– Ett snabbt svar, nej. Inte i dagsläget, säger Robert Edelbro.

För FMV är det en grundförutsättning att det är ett skyddsobjekt runt om.

– Vi hade inte kunnat bedriva vår verksamhet här annars, säger Claes Nilsson.

See also  Trycket ökar om att skicka Jas Gripen till Ukraina - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Se mer om hur det utökade försvaret och Nato-inträdet påverkar samebyarna i 15 minuter från Sápmi med säsongspremiär på lördag.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Militärt #skyddsobjekt #skyddar #renarnas #betesmarker

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top