Mycket som står på spel när Finland går till val – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Mycket som står på spel när Finland går till val – Latest International Breaking News Today

Stor dag i grannlandet.
Vallokalerna har öppnat i Finland – och det är mycket som står på spel.
– Vi vet nog hur vi hanterar Putin. Jag tror att både jag och Pekka är rätt så förberedda i den här situationen, säger favorittippade Alexander Stubb.

Natoförsvaret blir en viktig fråga för den presidentkandidat som det finska folket väljer i dag då han också blir överbefälhavare. Båda har också varit utrikesministrar för landet och de betonar att de varit med förr och är redo för nya oförutsägbarheter från Ryssland.

Klockan 08.00 öppnade vallokalerna i Finland där folket har att välja mellan de två rutinerade politikerna Alexander Stubb och Pekka Haavisto.

– Vi vet nog hur vi hanterar Putin. Jag tror att både jag och Pekka är rätt så förberedda i den här situationen, säger Alexander Stubb.

Oron för fejkade flyktingströmmar från Ryssland

Grannlandet fortsätter att hålla gränsen stängd, bland annat i Imatra. I veckan förlängde regeringen det tidigare beslutet fram till i mitten av april.

Hotet från Ryssland att skicka nya orkestrerade flyktingströmmar bedöms fortfarande som överhängande. Men den som blir vald kan bli testad på nya sätt.

– Det här skapar ett slags momentum för Ryssland att se hur Finland och den nye presidenten kommer att agera. Så kan det absolut bli, säger Iro Särkkä, forskare vid utrikespolitiska institutet till TV4 Nyheterna.

Vinnaren blir Finlands röst i Nato

Stubb fick 27,2 procent av rösterna i den första omgången och Haavisto 25,8 procent. Den senaste tiden har Haavisto knappat in på den favorittippade Stubb.

See also  znamení zvěrokruhu, která v tento den vyhrají jackpot - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Och vinnaren kommer att vara Finlands röst i Nato, men det kommer oroande signaler. TV4 Nyheternas reporter Magnus Wennerberg är på plats i en vallokal i Finland.

– Det ses som ett helt avgörande medlemskap. Både den tänkbara nästa amerikanska presidentens Donald Trumps utspel i natt som sätter i någon mening hela försvarsalliansens trovärdighet på spel. Och den inrikespolitiska turbulensen i Ungern som vi inte vet hur mycket den kommer att påverka och eventuellt ytterligare fördröja deras ratificering av Sverige som i Finland ses som helt avgörande för säkerheten även här. De här gungningarna i omvärlden understryker onekligen allvaret i de uppgifter som ligger framför den som i dag blir vald till Finlands president, säger han.

Vallokalerna stänger klockan 20 lokal tid, vilket innebär klockan 19 i Sverige.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Mycket #som #står #på #spel #när #Finland #går #val

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top