Norge satsar på samisk hälsa: ”Kan inte leva med skillnaderna” – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Norge satsar på samisk hälsa: ”Kan inte leva med skillnaderna” – Latest International Breaking News Today

Utöver trakasserier och diskriminering så rapporterar fler samiska kvinnor och män psykiska problem. Samer är också mer utsatta för känslomässigt, fysiskt och sexuellt våld jämfört med befolkningen i stort i Norge. Det här liknar resultaten i den hälsorapport kring svensk sida som SVT Sápmi rapporterat om tidigare.

Det här vill nu den norska regeringen komma åt med nya satsningar, skriver de i ett pressmeddelande.

– Även om det bara finns mindre skillnader i hälsotillståndet för personer med samisk bakgrund jämfört med resten av befolkningen så kan vi inte leva med sådana skillnader, säger vård- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol i pressmeddelandet.

Ökat inflytande

Som en del av det här vill den norska regeringen ge ett ökat inflytande, bland annat genom att ställa krav på att en ledamot i Folkhälsopolitiska rådet ska ha samisk bakgrund.

Samtidigt ska mer hälsomaterial översättas till samiska och hälsoråden ska anpassas till ett samiskt sammanhang.

– Vi vill säkerställa att den samiska befolkningen får hälsoinformation anpassad efter deras situation, och att olika tjänster får mer kunskap om individens behov, säger Kjerkol.

Historiska trauman

Dessutom ska en sajt som riktar sig till unga samer tas fram där det finns information om var det finns hjälp att få när man mår dåligt.

– Förnorskningspolitiken har gett många i den samiska befolkningen historiska trauman och stress. Förnorskningen kan också ske när den nationella folkhälsopolitiken inte tar hänsyn till det unika med samisk kultur och levnadssätt. Inom folkhälsopolitiken vill vi ändra på det med det här budskapet, säger Kjerkol.

See also  What to know about William Byron, the 2024 Daytona 500 winner - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

”Behöver växla upp”

Även på svensk sida har regeringen reagerat på rapporterna om hälsotillståndet i Sápmi.

– När vi ser den här statistiken så är det tydligt att vi behöver växla upp arbetet och behöver göra saker annorlunda mot hur vi hittills har gjort, sade jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) till Sameradion förra veckan.

Några konkreta åtgärder för vad som ska göras har inte presenterats på svensk sida.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre frågor med psykologen med psykologen Petter Stoor om hur urfolk är mer våldsdrabbade än befolkningen i stort – och vad Sverige kan lära av Norge för att komma åt det. Foto: Josefine Holgersson

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Norge #satsar #på #samisk #hälsa #Kan #inte #leva #med #skillnaderna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top