Putin påstår att kriget förs mot nazism i Ukraina – gör det med ryska nazister – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Putin påstår att kriget förs mot nazism i Ukraina – gör det med ryska nazister – Latest International Breaking News Today

Det saknas statistik över hur många ryska nazister som strider i Ukraina, men enligt forskarcentrumet “Sova” som kartlägger rysk nationalism handlar det om hundratals personer. Det är en blandning av fotbollshuliganer, nationalister och uttalade nazister.

Rusitj är den mest kända nazistgruppen som deltar i kriget i Ukraina. Nyligen tog de på sig den hittills största avrättningen av krigsfångar. Den styrs av Aleksej Miltjakov som blev ökänd efter att ha lagt ut bilder på hur han dödade och styckade en valp.

Kriget i Ukraina

  • Tre personer från Rotaryklubben i Varberg står böjda över ett bord och packar kläder.

    500 lådor med kläder går från Varberg till Ukraina – intresse för insamling fortfarande högt

  • Bert Sundström och en ukrainsk soldat i skyttegrav.

    Därför gräver Ukraina ned sig: ”Orkar inte hålla emot”

– I början av det fullskaliga kriget publicerade Miltjakov instruktioner på hur man ska tortera ukrainska krigsfångar och vilken lösesumma man ska kräva från deras anhöriga för att kunna köpa krigsutrustning, berättar Natalia Judina, expert vid “Sova”.

Ryska nazister på båda sidorna

Kreml behöver inte förklara varför ryska nazister strider i Ukraina, från officiellt håll existerar de inte.

Däremot nämns ofta ryska extremister som bytt sida och strider för Ukraina. Det handlar om motståndsgrupperna Frihet för Ryssland och Ryska frivilligkåren som just nu genomför en attack i Ryssland.

– De beskrivs som förrädare, men är i själva verket samma sorts nazister som strider på den ryska sidan. Skillnaden är att de anser att Ukraina ska få vara ett självständigt land, säger Judina.

Kontrolleras av makten

Samtidigt som fenomenet tystas ner kontrollerar den ryska makten sina nazistiska grupperingar. Bland annat tillåts de inte bilda en egen bataljon, så som Jevgenij Prigozjin gjorde med Wagnersoldaterna. Istället tjänstgör nazisterna på kontrakt under försvarsmakten med samma villkor som andra ryska soldater.

See also  Olyckorna minskade med 70 procent – tack vare en högtalare - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

– Jag tror att makten är rädd för krafter som den inte kan styra och historien har visat att den ryska nazismen ofta löper amok. Det handlar om aggressiva unga människor som inte vill lyda någon. Därför föredrar makten att kontrollera allt själv, förklarar Natalia Judina.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Putin #påstår #att #kriget #förs #mot #nazism #Ukraina #gör #det #med #ryska #nazister

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top