Putins taktik är uppenbar – för både Europa och Nato – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Putins taktik är uppenbar – för både Europa och Nato – Latest International Breaking News Today

Europas länder fortsätter sina försök att hålla samman, men det är ingen hemlighet att det ändå finns sprickor. Det har kommit uttalanden som pekar på en oro för framtiden, inte minst i Baltikum. Litauens utrikesminister Landsbergis sade för en tid sedan att det krävs en chock, ett Pearl Harbor, så att européerna vaknar och förstår vikten av stödet till Ukraina. Polens premiärminister Tusk fyllde lite senare på retoriken och uppmanade omvärlden till förståelse kring faktumet att vi lever i ett slags ”förkrigstid”.

Tredje året

Kriget i Ukraina är inne på sitt tredje år och det blir alltmer uppenbart att Ryssland har både tid och resurser att kasta in i kriget mot Ukraina även om det blir utdraget.
Därför har det blivit särskilt viktigt att signalera med både ord och handling att försvarsalliansen Nato har en långsiktig plan. För Ukraina är det betydelsefullt i ett läge när soldaterna vid fronten inte har tillräckligt med vapen och framför allt ammunition för att försvara sig. Vi befinner oss i början av april nu och det innebär att årstiden talar för intensivare strider vid frontlinjerna.

Eftersom det senaste ukrainska hjälppaketet från USA har frusit fast i politiska strider i USA:s kongress behöver Nato gå samman och visa att det finns en långsiktig ekonomisk plan över tid. Ukraina måste kunna planera långsiktigt utan att behöva fundera över hur mycket resurser som står till buds. Målet är att Natos stora 75-årsfirande i Washington i sommar ska innebära att planen är klar.

See also  Norsk minister avgår efter plagiatskandal - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Upp till varje Natoland

Samtidigt måste varje Natoland leva upp till medlemskapskriterierna och satsa minst 2 procent av BNP på det egna försvaret, betonade Storbritanniens utrikesminister Cameron vid mötets inledning under onsdagen. Han sa att det är det mest betydelsefulla sättet att förbereda sig inför valet i USA i höst. Han syftade på de osäkerheter som uppstår ifall USA:s näste president heter Donald Trump. Den före detta presidentens negativa uttalanden om försvarsviljan hos de allierade i Europa sänder en tydlig signal om att länderna i Ukrainas närhet behöver ha en långsiktig plan som handlar om att de kanske måste klara sig utan USA.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Putins #taktik #är #uppenbar #för #både #Europa #och #Nato

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top