Cybarattack drabbade riksdagen – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Cybarattack drabbade riksdagen – Latest International Breaking News Today

Riksdagen har även drabbats under helgens cyberattack.
Nu kommenterar Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet attacken.
– Det är jätteallvarligt, det här är stort. 120 myndigheter 60 000 tusen anställda bland annat riksdagen, säger Hultqvist.

Cyberattacken slog mot över 120 myndigheter och bland annat lönesystem slogs ut, flera uppgifter kan även ha läckt. Enligt den drabbade it-leverantören Tietoevry är det sannolikt en rysk hackergrupp som ligger bakom attacken.

Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet säger nu att även riksdagen har drabbats.

– Jag menar att det första som måste göras är att civilförsvarsministern får komma hit och informera så fort som möjligt om vad de egentligen gör på regeringskansliet och hur de motverkar detta, säger Hultqvist.

Han ställer sig frågande till hur regeringen agerar, kommunicerar och vad det nationella cybersäkerhetscentret gör i frågan.

”Kommer utvärderas noga”

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) menar att det är en allvarlig händelse och att man i nuläget inte fått uppfattningen i vilken omfattning än.

– Det pågår just nu ett arbete hos berörda aktörer men också naturligtvis hos berörda myndigheter med att identifiera omfattningen av händelsen, säger Carl-Oskar Bohlin.

I december skärpte regeringen kraven på it-säkerheten för flera myndigheter.

Det handlar om att man måste ta ansvar för de tredjepartsrisker man exponerar sig för, bland annat när man upphandlar sådana här tjänster, så man ser till att man har ett fullgott skydd. Det är inte säkert att fallet varit så den här gången, säger Carl-Oskar Bohlin.

See also  Tusk's Poland still has a lot of work to do on rule of law - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Hultqvist: Måste tas på allvar

Hultqvist menar på att attacken helgens cyberattack visar på en viss sårbarhet.

– Det som har hänt visar på en skörhet i samhället, vi måste inse stundens allvar.

Enligt Hultqvist ska frågas inte hanteras så ”nonchalant” då vi lever i en miljö med stora spänningar ur säkerhetspolitisk synpunkt.

–Detta är ett exempel på en attack som stör samhället och det finns mycket stora anledning att ta såna här saker på allvar, säger Hultqvist.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Cybarattack #drabbade #riksdagen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top