Ryska aktivister lämnar landet: ”Alla är i fara” – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Ryska aktivister lämnar landet: ”Alla är i fara” – Latest International Breaking News Today

Medan Ryssland genomgår ett val som få tror blir demokratiskt, fortsätter förtrycket av landets opposition. Under de senaste två åren har regimens grepp hårdnat, med ökad repression, fängslingar och våld.
TV4 Nyheterna har mött två ryska aktivister i exil i Berlin: Arshak, som tog upp klimatkampen efter att ha inspirerats av Greta Thunberg, och Olga som fortsätter sin kamp för mänskliga rättigheter.

Det är en vacker vårdag i Berlins Mauerpark i norra Berlin. Delar av Berlinmuren står kvar i parken där graffitikonstnärer arbetar flitigt med sina senaste kreationer.

Arshak och Olga bor i närheten men föredrar att träffa journalister ute bland allmänheten. Säkerhetsoron är ett konstant inslag i livet för många ryska oppositionella i exil; minnet av mordet på en tjetjensk separatist för fem år sedan, utfört mitt i Berlin av en misstänkt rysk agent, är fortfarande färskt. Och förra året hävdade en rysk journalist att hon blivit förgiftad på ett tyskt tåg; polisen utredde kopplingar till Ryssland.

”Det betyder att alla är i fara”

Både Arshak och Olga demonstrerade mot kriget i Ukraina i Moskva. Men efter att aktivister fördes bort och försvann i det ryska fängelsesystemet, bestämde de sig båda för att lämna.

– Många av våra vänner är i fängelse just nu. Det betyder att alla är i fara, säger Arshak till TV4 Nyheterna.

Det är oklart hur många ryska oppositionella som har lämnat landet, men det rör sig om tusentals. Många har sökt skydd i Berlin.

För Arshak är det inte ens möjligt att återvända till Ryssland. De ryska myndigheterna har återkallat medborgarskapet för honom och hela hans familj, han är numera enbart medborgare i Armenien.

See also  US Air Force announces test of hypersonic weapon over Pacific Ocean - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Saknar stöd från omvärlden

Arshak skickar bilder från de demonstrationer han deltog i i Moskva som klimataktivist, innan Ryssland invaderade Ukraina år 2022. Han var ofta ensam med sina skyltar med Fridays For Future-loggan.

Då kände han att han hade stöd från hela klimatrörelsen världen över. Den känslan saknas nu, trots att stöd är viktigare än någonsin för att demonstrera mot Putin, kriget, förtrycket av oppositionen och minoriteter.

– Folk i Ryssland vill demonstrera. Men de är rädda. De känner att de är ensamma, säger Olga.

I stället känner de att de blir kritiserade för att inte göra tillräckligt. Folk undrar varför aktivisterna inte stannar i Ryssland och demonstrerar för att störta Putin.

– Men det var västvärlden som stöttade Putin under alla dessa år, säger Arshak.

– De fortsatte att köpa hans fossilenergi.

Val utan valmöjligheter

Att Putin kommer att vinna valet i Ryssland är redan klart. Det är riggat, och någon riktig opposition får inte ställa upp, säger båda.

Men Arshak och Olga hoppas att det kan föra med sig något positivt ändå, att folk inne i Ryssland börjar prata mer om politik igen. Och att västvärlden ännu en gång påminns om att Putin numera är en diktator.

Arshak fnyser till när Putin kommer på tal.

– Allt han gjorde i sin valkampanj för att få fortsätta vara president var att döda Navalnyj, säger han.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Ryska #aktivister #lämnar #landet #Alla #är #fara

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top