Second hand-boom bland äldre – tuffa tider har lockat fler – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Second hand-boom bland äldre – tuffa tider har lockat fler – Latest International Breaking News Today

Tonåringar och unga vuxna har länge varit de som gjort second hand-butiker trånga, men nu börjar även äldre att ta plats bland de gamla plaggen och prylarna. Det visar en ny hållbarhetsrapport av Svensk Handel.

Trenden märks främst av bland dem över 65 år. På tre år har andelen som köpt begagnade kläder gått från 18 procent till 30 procent förra året. En av dem som har börjat tycka om att leta fynd i second hand-butiker är Sinikka Rönnholm, som för några år sen hade en helt annan syn på det.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi tar tillvara på grejer, för det är så mycket som slängs idag, säger hon och fortsätter:

– Tidigare tyckte jag att det var äckligt att gå in i vissa second hand-butiker, att det luktade illa och så. Men det är mycket fräschare nu.

Även Milton Söderqvist är en av dem som handlar mycket begagnat. Favoriten är gammalt porslin, men även möbler och kläder går hem. Främst gör han det av miljöskäl och för butikernas “skojiga” utbud.

– Min inställning har inte ändrats så mycket, den har varit ganska konstant. Jag har varit flitig hos Myrorna, men nu är det roligare när det poppat upp fler nya butiker, säger han.


Billiga priser lockar


Sofia Larson, vd på Svensk Handel, pekar på tunnare plånböcker som den främsta orsaken till varför fler har upptäckt second hand. Även fokus på hållbarhet och att fler vill ha en unik stil driver på trenden, menar hon.

See also  Facial Recognition in Airports: Biometrics Technology Is Expanding - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

– Precis som vi såg att e-handeln ökade under pandemin, eftersom det var så man kunde handla då, så ser vi under lågkonjunkturen att second hand ökar.

Även siffrorna tyder på en ljus framtid för begagnat. I rapporten svarar 95 procent av de över 65 år att de kommer att handla lika mycket eller mer begagnade kläder under 2024, och snittet ligger på 93 procent. Och trenden är inget som har gått obemärkt förbi bland svenska handlare, enligt Sofia Larson är det “top of mind” hos dem.

– Second hand är det nya normala, och kommer att vara det oavsett konjunktur, säger hon.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#handboom #bland #äldre #tuffa #tider #har #lockat #fler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top