Svensk man dömd till fängelse i Iran – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Svensk man dömd till fängelse i Iran – Latest International Breaking News Today

 • Fastnålat inlägg

  Svensk man dömd till fängelse i Iran

  24 min

  TT

  En svensk man i 60-årsåldern har dömts till fem års fängelse i Iran anklagad för att ha konspirerat och planerat brott, uppger mannens försvarsadvokat för Sveriges Radio Ekot.

  Mannen har enligt Ekot dubbelt medborgarskap och är sjuk i cancer. Utrikesdepartementet (UD) meddelade i januari att mannen gripits ”utan tydlig anledning” i slutet av december.

  TT har sökt UD för bekräftelse, men har ännu inte fått svar.

Senaste nyheterna

 • TT

  Nu

  Mahsa Zhina Aminis farbror döms till fängelse

  Safa Aaeli, farbror till Mahsa Zhina Amini, har dömts till sammanlagt över fem års fängelse.

  Det var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, till följd av att hon gripits eftersom hon visat håret i Iran, som tände gnistan till massiva protester mot diktaturen under hösten 2022.

  Hennes 30-årige farbror döms för konspiration mot landets säkerhet, spridande av regimkritisk propaganda och förolämpning av Irans högste ledare, skriver människorättsgruppen Hengaw i ett uttalande.

  Utöver fängelsestraffet tvingas Safa Aaeli också att arbeta med en bok som handlar om en soldat i regimens säkerhetsstyrkor, som dödades under de landsomfattande protesterna, enligt Hengaw. Han måste också genomgå ”etiska och religiösa” kurser.

 • Trifeh Amini

  17.21

  Buss av vägen med 75 passagerare

  En buss med 75 passagerare har halkat av riksväg 62 i Torsby kommun nära norska gränsen, rapporterar NWT. Bussen ligger på sidan i diket, och det finns i nuläget ingen information om eventuella personskador.

  – Den ska ha fått sladd och hamnat på sidan i diket. Det är 75 passagerare som har färdats i bussen, säger en operatör hos SOS Alarm till tidningen.

  Det var strax före klockan som larmet kom 17 om olyckan nära Grytforsen i Torsby. Både svensk och norsk räddningstjänst är larmade, och på väg till platsen. (TT)

 • Frontalkrock på E45 – tre inblandade

  Två personbilar har frontalkrockat på E45 utanför Ytterhogdal i Härjedalens kommun. Tre personer är drabbade i händelsen, som räddningstjänsten beskriver som en svår olycka. Skadeläget är oklart.

  En person är i 30-årsåldern och två är i 50–60-årsåldern, enligt polisen. Några hundar var i en av bilarna, enligt räddningstjänsten. Initialt rapporterades om att fyra personer var inblandade i olyckan.

  Personal från flera brandstationer, ambulanser och ambulanshelikopter har varit på plats.

  – Det medicinska läget bedömer ambulansen och vi är behjälplig ambulansen med att ta ut de här personerna, säger Thomas Åslin, vakthavande befäl vid räddningsregion Mittnorrland, vid 16-tiden.

  Trafiken har varit helt avstängd, men enligt polisen skulle den vid 17-tiden snart släppas på igen. (TT)

 • Trumps hot mot Nato möter starkt motstånd

  USA:s tidigare president Donald Trump säger att han hotat Natoländer med att uppmuntra Ryssland att ”att göra vad fan det vill” med dem om de inte satsade mer på militären. Uttalandet väcker kraftiga reaktioner.

  Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att varje attack mot Nato kommer att mötas med ett enat och kraftfullt svar, rapporterar NRK.

  – Varje antydan om att allierade inte kommer att försvara varandra undergräver all vår säkerhet, inklusive USA:s, och utsätter amerikanska och europeiska soldater för ökad risk, säger Stoltenberg.

  även Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz har reagerat och skriver på X att en valkampanj inte är en ursäkt ”för att leka med alliansens säkerhet”.

 • Hanna Öberg femma i jaktstarten – ny fransk seger

  Felfritt skytte i tre av fyra serier. Det gav en femteplats för Hanna Öberg i söndagens jaktstart över 10 km.

  Inför jaktstarten var det fyra fransyskor i topp. Systrarna Öberg, Hanna och Elvira, gick ut en minut och sju sekunder respektive en minut och nio sekunder efter ledande Julia Simon.

  Hanna Öberg hade tre felfria skytteserier, men bommade två på det tredje skyttet.

  I slutändan gick hon i mål som femma.

  Julia Simon vann tävlingen.

 • Dödssiffran stiger efter skred i Filippinerna

  Dödssiffran stiger kraftigt efter jordskredet nära en guldgruva i Filippinerna. På söndagen rapporteras sammanlagt 54 döda, efter att ytterligare 19 döda hittats under bråten i det hårt drabbade samhället Masara. Fortfarande saknas 63 gruvarbetare och invånare, enligt lokala myndigheter.

  Stenar, lera och träd sveptes i tisdags iväg mer än 700 meter nedför en brant bergssida i området. En bussterminal för anställda vid en gruvföretag begravdes under skredet, precis som 55 närliggande hus.

  I fredags räddades en treårig flicka efter flera dagar under bråte, i vad räddningsarbetare beskrev som ett ”mirakel”.

  Myndigheterna har lovat att fortsätta sökarbetet fram till att alla som anmälts saknade har hittats.

 • Tyst från El-Haj – “behövs en god stund”

  Socialdemokraten Jamal El-Haj från Malmö har ännu inte lämnat besked om han går partiet till mötes och lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.

  – Vad jag har hört har ingen fått information från, eller haft kontakt med Jamal El-Haj, säger Anders Malmström, presskontakt i Skånes partidistrikt.

  Det var i fredags som ledningen i partidistriktet satte ned foten och uppmanade El-Haj att lämna sin riksdagsplats. Orsak: El-Haj har förbrukat sitt förtroende.

  Tidigare samma dag avslöjade Expressen att El-Haj försökt påverka Migrationsverket i ett asylärende till förmån för en imam. Imamen ska ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter.

  Förra våren tvingades El-Haj även ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter medverkan på en palestinsk konferens i Malmö.

 • Israel i Eurovision blir fråga för Malmö

  Frågan om Israels deltagande i Eurovision lyfts nu till Malmös kommunpolitiker, skriver Sydsvenskan.

  Anledningen är att ett lokalt initiativ för att stoppa Israels medverkan lyckats samla ihop de 100 röster som krävs för att politikerna ska ta upp saken.

  Nyligen blev det klart att 20-åriga Eden Golan blir Israels representant när Eurovision Song Contest avgörs i Malmö i maj.

  Både i Sverige och utomlands har det höjts röster för att porta Israel från tävlingen på grund av de många civila dödsoffren i kriget i Gaza.

  Malmö stad är värd för årets Eurovision efter Loreens seger i Liverpool i fjol. Malmö står dock inte som arrangör, och kommunen har små möjligheter att formellt stoppa tävlingen eller Israels medverkan. I Malmös kommunstyrelse finns heller inget starkt stöd för att säga nej – endast Vänsterpartiet driver denna linje.

 • Svenskt JVM-guld – efter Crüsells supersträcka

  Sverige var 21 sekunder efter Norge inför den sista sträckan i mixedstafetten.

  Då slog Evelina Crüsell till med en sensationellt stark slutsträcka, passerade Norge och ordnade ett guld för Sverige.

  Sveriges guldlag: Anton Grahn, Mira Göransson, Alvar Myhlback och Evelina Crüsell.

 • Ukraina: Rysk militär använder Starlink

  Ukrainas militära underrättelsetjänst hävdar att rysk militär nyttjar Elon Musks satellitnätverk Starlink på slagfältet, skriver Reuters.

  Som bevis har underrättelsetjänsten lagt upp ett ljudklipp på Telegram innehållande en konversation mellan två ryska militärer.

  Starlink drivs av techmiljardären Elon Musks företag Space X. Starlink har fått en viktig roll i krigszoner, bland i annat Ukraina, där mer traditionell infrastruktur inte fungerar eller är utslagen.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Svensk #man #dömd #fängelse #Iran

See also  Critics bash SCOTUS decision allowing feds to cut razor Texas installed to stem illegal border crossings - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top