tech2blog

tech2blog

Arvika Nyheter – 2023 – året då mänsklighetens undergång spåddes i AN | Latest Breaking News

Redan för 50 år sedan larmade värmländske forskaren Georg Dahl om det internationella klimathotet.

Och såg ett slut på mänskligheten i våra dagar:

– Vi kanske bara har 50 års existens kvar, sa han till Arvika Nyheter år 1973.

Georg Dahl i Colombia.
Georg Dahl i Colombia. Foto:

Intervjun med forskaren och författaren Georg Dahl publicerades i Arvika Nyheter den 8 oktober, 1973. Dahl tog emot i sitt arbetsrum på Posseberg utanför Kristinehamn. 68 år gammal hade han efter 30 år i Sydamerika återvänt till sitt älskade Värmland.

Dahl växte upp i Sunnemo och hade från början planer på att leva och arbeta i Arvika. Men nyfiken som han var lockades han av en äldre bror till Colombia, där han fascinerades av det rika djurlivet. Georg Dahl specialiserade sig på att forska om fiskar och upptäckte 40 nya arter som tidigare var okända. Totalt gjorde han en kartläggning av 453 fiskarter.

Dahl blev professor på universitet i Bogotá och bildade Colombias fiskedepartement.

– Någon måste ju börja reda upp det hela, förklarade han för AN i intervjun för 50 år sedan.

Åren med resor i Sydamerika, och andra världsdelar, gjorde att Georg Dahl skrämdes av insikten att mänskligheten skapat en blivande miljökatastrof. Den främsta orsaken var den kortsiktiga skövlingen av urskog, av det han kallade kapitalistiska intressen:

– Det, och snabbt växande befolkningar, gör att vi är på väg mot fasansfulla slutresultat. Det vi ser nu varnade jag för redan på 50-talet.

Dahl var arg, klimatkrisen var verklig redan 1973:

– Det är vämjeligt att höra dagens politiska käbbel. Detta dravel är den största av meningslösheter i perspektivet att mänskligheten kanske bara har 50 års existens kvar.

– Vi måste tänka på livet och mänskligheten istället för egoistiska intressen. Vi måste bruka jorden på en vettig väg – även här i Sverige. Storskogsägarna bör tas hårt i båda öronen.

Efter intervjun i Arvika Nyheter fortsatte Georg Dahl att argumentera för en djup och vildvuxen skog med ett brett djurliv. Han skrev ett 30-tal böcker och flera gavs ut internationellt.

Dahl avled 1979. Han blev 74 år och är begravd i Kristinehamn.

Georg Dahl var en produktiv författare. Den odödlige conquistadoren (1947) är ett exempel i raden av böcker.
Georg Dahl var en produktiv författare. Den odödlige conquistadoren (1947) är ett exempel i raden av böcker. Foto: “Rolf Mårth”

#Arvika #Nyheter #året #då #mänsklighetens #undergång #spåddes, | Latest Breaking News

Leave a Comment