tech2blog

tech2blog

“Det känns obehagligt” – Dagen | Latest Breaking News

Regeringen inleder en evakuering med flyg av svenska medborgare från Israel och de palestinska områdena. En resa med ett fartyg erbjuds också från staden Haifa till Cypern.

”Vi har följt situationen i Israel och Palestina timma för timma, tillsammans med de andra nordiska länderna. Regeringen har under hela tiden planerat för olika scenarion och haft beredskap. I natt fattades ett beslut om att assisterad utresa ska genomföras, i samarbete med andra länder”, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

UD uppskattar att omkring 4 000 personer med kopplingar till Sverige befinner sig i Israel och runt 800 i de palestinska områdena, varav 400 personer i Gaza och lika många på Västbanken.

Åtminstone ett flyg kommer att gå, enligt UD, och sannolikt sker det från Tel Aviv-flygplatsen Ben Gurion. Det kan också ske från Amman i Jordanien. När utresan kan genomföras är oklart, UD tittar på bästa möjliga alternativ.

– Just nu pågår ett arbete för att upphandla civil flygfart så att man ska kunna genomföra den här assisterade utresan, säger Billström till Ekot.

På svenska ambassadens hemsida erbjuds också en möjlighet att evakuera via ett fartyg som avgår från staden Haifa till Cypern under torsdagen.

Måste till flygplatsen

Hur många som kan evakueras beror också på intresset från personer på plats. De uppmanas skriva upp sig på den så kallade svensklistan och kommer därefter att kontaktas via sms, mejl eller telefon.

Flygbolag har de senaste dagarna meddelat att de ställer in reguljärflyg från Israel på grund av oroligheterna. Personer på plats i konfliktzonen uppger att de har svårt att ta sig ut ur landet.

Dessutom har raketer slagit ned i närheten av Tel Aviv-flygplatsen.

– Det känns obehagligt att bara tänka sig att ta sig till flygplatsen och sätta sig på ett plan, säger Boråsaren Naomi Rytz till P4 Sjuhärad.

UD uppger att personerna själva måste ta sig till flygplatsen.

”Flygresan är öppen för svenskar i både Israel och Palestina. För alla svenskar gäller att man själv ansvarar för att resa till flygplatsen från där man befinner sig”, säger Billström vidare.

Det är först till kvarn som gäller för flygstolarna och resan är till självkostnadspris, vilket enligt UD är normalt vid assisterade utresor.

#Det #känns #obehagligt #Dagen, | Latest Breaking News

Leave a Comment