Trots att tomten är den populäraste figuren i vår folktro är det många som inte vet varför han kallas tomten; så det ska jag strax berätta. Men först ska vi reda ut vem Santa Claus; den där fryntliga gubben i röd dräkt som skrockar i Disneys tomteverkstad på julafton och i Coca-Colareklamen är.
Santa Claus var ursprungligen ett helgon; S:t Nikolaus som gav bort sina pengar till dem fattiga. På 1600-talet tog holländska emigranter med sig sitt helgon till Nordamerika där han under 1930-talet – tack vare svenskättlingen Haddon Sundblom som var reklam-tecknare på Coca Cola – fick sin nuvarande look.
Men vår egen grå och ganska vresiga gårdstomte – stor som en fyraåring och med röd luva – kom inte med några gåvor, tvärtom. Honom måste man istället ställa ut ett fat med gröt till under julen – som tack för att han hjälpt till på gården under hela året; annars kunde det gå riktigt illa.
Gårdstomtens förvandling till snäll och givmild jultomte har vi främst Jenny Nyström att tacka för. Det är nämligen hennes illustrationer – till bland annat Viktor Rydbergs dikt från 1881 med raden ”endast tomten är vaken” – som format vår syn på tomten och även gett upphov till miljoner julkort.
En annan viktig konstnär i sammanhanget är naturligtvis John Bauer vars sagosamling ”Bland tomtar och troll” gavs ut 1907. Men även storheter som Carl Larsson, Elsa Beskow och Einar Norelius har själv-fallet påverkat vår bild av tomten.
Då återstår bara en tomte; nämligen trädgårdstomten som uppfanns i Tyskland på 1870-talet av August Heissner. Hans keramiktomtar är numer eftertraktade samlarobjekt men även utmärkt led-trådar till vår tomtes namn. Precis som vår tomte så vaktar ju Heissners tomtar faktiskt tomten.
#Från #helgon #läskreklam #Så #har #tomten #avbildats #historien, | Latest Breaking News