tech2blog

tech2blog

Grodhonor spelar döda för att undvika hanar enligt studie | Latest Breaking News

Grodhonor kan spela döda för att undvika grodhanar, slår forskare fast i en ny studie.
Fenomenet har utvecklats för att honorna ska överleva en intensiv och farlig parningssäsong.
”Häpnadsväckande beteende” konstaterar ekologen och forskningsledaren Carolin Dittrich.

Grodor har en kort och intensiv parningssäsong där hanarna tävlar om honorna. I en ny studie som publicerades i tidsskriften Royal Society Open Science under onsdagen pratar forskarna om hur parningssäsongen ofta är ”intensiv och potentiellt farlig” för honorna.

Hanarna brukar nämligen bli aggressiva under parningssäsongen. Hanar kan trakassera, skrämma och tvinga sig på honor för att para sig, skriver ABC News som tagit del av studien.

Risk att fastna i ”parningsbollar”

Hongrodor riskerar också att fastna i så kallade ”parningsbollar”, som innebär att flera hanar klamrar sig fast vid dem för att tävla om deras uppmärksamhet, något som kan leda till döden.

Forskarna bakom studien har upptäckt ett ”häpnadsväckande beteende” hos honorna. De kan nämligen spela döda för att undvika hanarnas uppmärksamhet.

Enligt ekologen Carolin Dittrich, som ligger bakom den tyska studien, sträcker hongrodorna ut sina armar och ben på ett sätt som liknar likstelhet.

Dittrich konstaterar att det finns få andra studier som stödjer att andra ryggradsdjur spelar döda för att undvika parning. Vissa insekter som spindlar och trollsländor kan spela döda för att undvika rovdjur.

#Grodhonor #spelar #döda #för #att #undvika #hanar #enligt #studie, | Latest Breaking News

Leave a Comment