tech2blog

tech2blog

Läkaren varnar för nya trenden: ”Kan leda till fel-läkning” | Latest Breaking News

Efter att trenden bone-maxing spridit sig på Tiktok går nu läkare ut och varnar för riskerna med att skapa frakturer i ansiktet. Huruvida det funkar är dessutom omdiskuterat.

– Slår man tillräckligt hårt kan man ju få en fraktur men hur den yttrar sig är oförutsägbart, säger Karl-Åke Jansson i Efter fem.

En skönhetstrend har spridit sig på Tiktok. Trenden handlar om att man med hjälp av en hammare ändrar strukturen i ansiktet. Trenden kallas ”Bone-smashing” och går ut på man slår sig själv i ansiktet och skapar små mikrofrakturer i käkbenet. Det här ska, enligt trenden, ge en mer utmejslad och skarpare struktur i ansiktet samt större haka och käkben, något många unga killar strävar efter. Men trenden är inte helt ny.

– Första gången jag hörde talas om den trenden var 2018, säger journalisten Erik Galli i Efter fem.

Det har sitt ursprung från ett online-sammanhang som kallas looks-maxing som Erik Galli förklarar som ett incell-kopplat fenomen med unga ensamma killar som lever i en värld där de tror att om de får ett perfekt utseende så kommer det att lösa alla deras problem.

Läkaren varnar

Men det finns farhågor med trenden och den har mötts av skarp kritik i sociala medier. Det kan vara rentav farligt att åsamka skador på käkbenet. Bland kritik framkommer också en del varningar om att trenden kan leda till bland annat infektioner, nervskador, bett-problem och deformerat ansikte. I Efter fem varnar ortopeden Karl-Åke Jansson för den nya trenden och ställer sig samtidigt frågande till om det fungerar.

– Det är klart att slår man tillräckligt hårt kan man ju få en fraktur men hur den yttrar sig är oförutsägbart.

Han menar att evidensen för att det här ska fungera är lika med noll och att man aldrig vet hur en fraktur kommer att yttra sig.

– Får du en fel-läkning så kan bettet förändras, säger Karl-Åke Jansson.

”Utnyttja kraften till något vettigare”

Han menar att det är en stark kraft bakom viljan att förändra sitt utseende för att hamna i någon typ av norm men anser att man ska tänka om:

– Utnyttja kraften till något vettigare, säger Karl-Åke Jansson.

Hur utbredd trenden är vet man inte, men de som har trätt fram efter att ha testat ger en skrämmande bild av vad som kan hända.

– Jag har läst intervjuer med människor som fått nervskador, så det funkar inte, säger Erik Galli.

Osunda skönhetsideal mellan unga män sprids på nätet: ”Självskadebeteende”Idag 18:10

Osunda skönhetsideal mellan unga män sprids på nätet: ”Självskadebeteende”
Tilde de Paula Eby och Axel Pileby

Streama Efter fem på TV4 Play

Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.

#Läkaren #varnar #för #nya #trenden #Kan #leda #felläkning, | Latest Breaking News

Leave a Comment