tech2blog

tech2blog

”Mamma ringde och bad mig gömma Davidsstjärnan” | Latest Breaking News

Det har gått över en vecka sen de brutala attackerna på israeliska civila. Inte sedan Förintelsen har så många judar dödats på en dag. De våldsamma attackerna firades i bland annat Rosengård av personer som stöder Hamas och nu växer oron bland judar i Sverige för att det upptrappade läget ska leda till våld även här.

–Det är en hemsk situation, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet i Efter fem.

–Vi har ju under förra helgen och efter det sett bilder på massakrer på israeliska civila. Och samtidigt nås vi av nyheten att personer här i Sverige ger sig ut på gator och torg tillsammans med sina barn och firar de här massakrerna så det är klart att det skapar en otrygghet och en osäkerhet hos många svenska judar.

Eliot, 21, är en av de unga svenska judar som märker av den upptrappade stämningen.

–Min mamma har för första gången någonsin ringt mig och bett mig gömma min Davidsstjärna. Att min mamma måste ta det samtalet, att det gått så långt redan att jag ska vara orolig när jag går hem och öppnar upp ytterdörren och liksom måste kolla på människor om de sett min Davisstjärna och hur uppfattade de det, vad gjorde de för mimik och att bara ha det extra ögat som jag inte behövt ha förut, säger Eliot.

En otrygghet som sprider sig

Den Judiska församlingen i Göteborg skickade i veckan ett mail till sina medlemmar där man råder dem att vara försiktiga, att lämna Davidsstjärnor och kippor hemma, och inte tala hebreiska på öppen plats. Och i veckan besökte statsminister Ulf Kristerssonsynagogan i Malmö där han mötte judiska föräldrar som är rädda för att lämna sina barn i skolan, något som även Aron Verständig kan vittna om.

–Jag har många vänner som har barn och en del har kanske tänkt att, ska jag verkligen gå med mina barn till skolan? Mitt budskap har ju varit att det är självklart att man ska kunna göra det. Vi har ju ett bra samarbete med polis och andra myndigheter. Samtidigt finns det en otrygghet som sprider sig.

Unga judar rädda för våldIdag 19:48

Unga judar rädda för våld

Kommer fortsätta bära Davidsstjärnan

Trots uppmaningen från sin mamma, kommer Eliot fortsätta bära sin Davidsstjärna.

–Jag är alltid väldigt hoppfull. Jag tror att när det börjar blossa upp i regionen så blir det osäkrare, men med tiden, förhoppningsvis, så lugnar det ner sig lite och så lever man i de här vågorna hela tiden. Men jag är väldigt väldigt hoppfull och jag tror att svenska judar är ju olyckligt nog väldigt vana vid att anpassa sig till hot.

–Men ska det verkligen behöva vara så, undrar programledare Tilde De Paula Eby.

–Självklart vill jag inte det men det har tyvärr blivit en del av att vara jude, svarar Eliot.

Tilde de Paula Eby och Axel Pileby

Streama Efter fem på TV4 Play

Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.

#Mamma #ringde #och #bad #mig #gömma #Davidsstjärnan, | Latest Breaking News

Leave a Comment