tech2blog

tech2blog

Noterat av DN:s läsare den 11 oktober | Latest Breaking News

Världen behövde inte ett krig till just nu. Den enda part som möjligen drar nytta av det är Ryssland eftersom världens uppmärksamhet vänds från Putins krigsförbrytelser i Ukraina. Men det finns en gemensam spelare i båda dessa krig och det är Iran – en nation som inte bara förtrycker sina kvinnor utan även stöder både Putins krig mot Ukraina och Hamas terror mot Israel.
Kjell Nordenstam, pensionär, Solna

Regeringen och SD agerar populistiskt och oansvarigt när man pausar utvecklingssamarbete med Palestina. Biståndet till palestinska och israeliska organisationer som arbetar för ett fritt, demokratiskt och välmående Palestina är förmodligen det mest nagelfarna – tyvärr i en omfattning som redan påverkar effektiviteten. Man agerar som en kissnödig terrier som mest är rädd för att det ska stänka tillbaka och tar som en äkta populistregering tillfället i akt att visa handlingskraft.
Fredrik Svensson, Rotebro

I ett långt perspektiv har området som nu är Israel i olika omgångar bebotts av judar muslimer och kristna. Genom beslut av FN påhejat av USA och Britterna upprättades staten Israel 1948. Landet etablerades dock i det område som palestinier hade bott på länge och betraktade som sitt land. Många palestinier tvingades bort till flyktingläger. Detta blev startskottet för konflikten mellan palestinier och Israeler och har pågått sedan dess. Beslutet i FN har skapat grymt mycket lidande som vi i dag inte kan se något slut på.
Thorsten Pålsson

Runt om i världen fördöms med kraft terrorn från Hamas riktad mot Israel. Man hittar inte ord för att förstå detta ofattbara illdåd. En sak vi i den fria världen kan göra är att trygga Israels säkerhet, skydda mot ytterligare terrorangrepp och inte minst beredskap från terroristernas möjliga kärnvapenangrepp mot Israel. Ett medlemskap i EU och Nato skulle på kort sikt trygga Israels säkerhet och också kunna fungera som avskräckning för terroristerna. Och kunna ha alla samhällsfunktioner igång för att trygga det öppna och demokratiska Israel för sina medborgare och omvärlden.
Bernt Jakobson, Gärdet, Stockholm

Henrik Carlborg, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige, tar i Sveriges Radios ”Studio ett” avstånd från terroriststämplade gruppen Hamas massmord på israeler – men inte från den terrorstämplade organisationen Hamas, med argumentet att palestinierna har rätt att göra motstånd mot Israel. Solidaritet med palestiniernas rätt till legitim kamp för ett eget land, fred och frihet är självklar. Men anständiga demokrater måste också ta avstånd från Hamas för deras terror mot civila israeler och mål att med stöd från diktaturen i Iran förinta Israel, skapa en islamistisk stat och förneka palestinierna sina mänskliga fri- och rättigheter. Gazabornas tragedi är att vara inlåsta i ett israeliskt fängelse med Hamas som sina fångvaktare och övriga världen som antingen förtryckets möjliggörare eller som impotenta åskådare.
Niclas Kuoppa, Stockholm

Med anledning av vikten av att förebygga brott: Hur många brott har Brottsförebyggande rådet förebyggt? Finns det någon statistik?
I Mattson, Nacka

Noterar att falukorven blivit dyrare sedan senaste riksdags­valet. Jag vill ogärna sparka på någon (partiledare) som ligger. Inväntar därför utan att nämna namn infriande av vallöfte att korven ska bli billigare.
Mikael Albinson, älskare av falukorv

När jag ska ta mig till Värmdö, vilket jag gör ofta, får jag först betala vägtull för att lämna Stockholms innerstad, sedan kommer nästa vägtull över Essingen för att sedan sist och faktiskt minst betala bro­avgift över Skurubron. Det blir ungefär halva priset för mig om jag väljer att köra genom innerstan. Är detta rimligt? Jag trodde vägtullarna uppkom för att leda bort trafik från innerstan?
Carina Occasus, nyinflyttad på Gärdet

Så taskigt av Telenor att ta bort e-posttjänsten bredband.net! Detta innebär en massa besvär för oss kunder. Våra e-postadresser finns hos otaliga myndigheter, föreningar, företag och privatpersoner. Hur ska vi kunna meddela våra nya adresser till samtliga som vi får e-post ifrån? E-postadressen är i dag nästan viktigare än postadressen. Jag säger nu adjö till Telenor, jag kommer att byta telebolag.
Marja Häkämies, Stockholm

Jag håller helt med Gunnel Källström. Privatpersoners uppgifter borde inte vara så lättillgängliga. Det finns en uppsjö söktjänster på nätet, till exempel Hitta, Eniro, Ratsit och Mr Koll, som bland annat i detalj beskriver var vi bor, med foton och lägenhetsnummer. Dessa formor har så kallade utgivningsbevis, som från början var avsett för tidningar och andra massmedier. Numera kan vem som helst få utgivningsbevis och samla in och sammanställa offentliga uppgifter och publicera på nätet – med grundlagsskydd! De kan till och med publicera uppgifter som normalt skyddas av den europeiska dataskyddslagen gdpr. I stort sett är enda kravet att det finns en ansvarig utgivare registrerad. Man kan be de olika aktörerna att ta bort ens uppgifter, men de måste inte göra det. Dessutom kan uppgifterna komma tillbaka nästa gång utgivarna gör en skanning av de offentliga registren.
Ändra lagen!
Jens Busch

Tack, Göran Carlson, för din insändare om bank-id och hur äldre luras av kriminella! Å ena sidan prackas vi äldre på detta med bank-id, å andra sidan sprids information till oss på alla sätt, om att vi måste akta oss för bedragare som hänvisar till bank-id. Det måste väl ändå finnas sätt att åtminstone minska risken för bedrägerier? Man kan ju flyga till månen … Göran Carlson ger några exempel på aktioner och förbättringar. Om man saknar bank-id slipper man envisa bedragare. De har ju inget att hämta.  Om man saknar bank-id, ”då kan man inte identifiera sig”, får man höra från seriösa telefonkontakter. Det är faktiskt lite förnedrande. Ligger min identitet i bank-id? Om man saknar bank-id, betraktas man som stenåldersmänniska …
Anita Jonsson

Sjukvården behöver spara pengar. Då väljer Region Stockholm att lägga ner Aleris närakut vid Hötorget. Det är fullständigt obegripligt att lägga ner denna närakut, dit det går en ständig ström av patienter. Någonstans måste politiker tänka om. Patienttrycket kommer bara att öka. Vi blir fler och fler som behöver vård av olika karaktär. Att skicka runt människor i en ständig karusell hjälper inte, utan ökar bara på problemet. Behovet är stort. Då hjälper det inte att lägga ner fungerande verksamheter. Vården kostar. Den kostnaden kommer att öka i och med att behovet ökar. Tänk om, tänk nytt!
Camilla Brolin, Solna

En uppmaning till våra lagstiftare: Sätt ett kostnadstak för inhyrd vårdpersonal. Räkna om vad den totala kostnaden för fast anställda blir över tid och använd den kostnaden för att sätta taket. Det ska i princip inte spela någon roll var man är anställd, för regionerna ska det vara kostnadsneutralt. Det måste förstås bli olika tak i olika delar av landet och beroende på kompetens. Det ska heller inte tas någon hänsyn till vårdkonsulternas behov att vara lönsamma. Var någon annanstans i samhället tar vi sådan hänsyn? Jag har för min del aldrig valt att betala mer för att jag tycker synd om ägarna.
Nikiforos Papasikas, Trångsund

Trist att konstatera att Aktuellts Katia Elliot sällar sig till raden av dåliga intervjuare hos Sveriges Television. Förut hade vi Anders Holmberg som ställde samma fråga sju gånger och sedan smått för sig själv muttrade: ”Jag konstaterar att jag fick inget svar på den frågan heller. Tack för att du kom till Aktuellt.” När ska vi få ett modernt sätt att intervjua? Att inte lyssna på vad intervjuoffret säger och försöker förklara, utan man återkommer till samma fråga gång på gång – det är usel intervjuteknik. Skuldbelägga är tydligen det som gäller. Samtidigt betonar man gärna att situationen är unik för Sverige. Vi har aldrig haft ett gangstervälde i Sverige. Det tog amerikanska polisen sex år att att avskaffa gangsterväldet i Chicago i slutet av 1920-talet. Men här i Sverige ska det gå på nolltid. Och då får man tydligen vara hur oförskämd som helst. Om rikspolischefen säger något viktigt, till exempel att hela samhället måste engagera sig i den här svåra situationen, lämnar man det därhän. Man har ju sina förberedda frågor -– det är bara att köra på. Hur ser ett modernt sätt att intervjua ut? Man bör vara påläst och inse att en unik situation kräver unika frågor. Polischefen är ju inte någon gangster. Man kan till exempel diskutera lösningar: När intervjun är slut sitter dessa två tv-kvinnor och skrattar glatt och KE säger (ungefär): Ja i nästa program ska diskutera att polisen kan få hjälp av armén. Varför kopplade inte KE in på det spåret? En intervju ska inte vara en förnedring – det ska inte vara intervjuaren som är huvudpersonen. En modern intervju ska mer ha form av en dialog.
Per Jonason, Solna

Såg att någon häromveckan frågade sig varför journalister numera är så negativa. Jag har tidigare myntat begreppet ”idyllfobi” (Namn och Nytt, DN 7/4 2011). Men numera är förklaringen snarast att samtiden blivit än mer pessimistisk och närmast eländesmanisk. Skribenterna vill helt enkelt bli lästa och följer efter! Livet är ingen idyll utan mest motsatsen … Eländes elände!
Sonja Svensson, docent i litteratur­vetenskap, Uppsala universitet

Petra Sörling, en av Sveriges mäktigaste idrottsledare, ger (DN 11/10) sin syn på kritiken mot hennes olika linjer i Rysslandsfrågan: ”Vi vet ju inte hur länge det här kriget pågår och många av de här länderna påpekar att det finns väldigt många andra krig och konflikter i världen.” Till alla dem som vill tillåta ryska idrottare att tävla internationellt under Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina rekommenderar jag filosofen Immanuel Kants kategoriska imperativ: ”Handla endast efter den maxim genom vilken du tillika kan vilja att den blir en allmän lag.” Vilken linje skulle Petra Sörling välja om ett annat lands militärmakt ockuperade delar av Sverige och begick avskyvärda krigsförbrytelser mot våra svenska medborgare?
Gottfried Klein, Svanskog

Vill du också skicka in ett bidrag till vinjetten Noterat? Mejla [email protected]! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.

#Noterat #DNs #läsare #den #oktober, | Latest Breaking News

Leave a Comment

Noterat av DN:s läsare den 11 oktober | Latest Breaking News

Världen behövde inte ett krig till just nu. Den enda part som möjligen drar nytta av det är Ryssland eftersom världens uppmärksamhet vänds från Putins krigsförbrytelser i Ukraina. Men det finns en gemensam spelare i båda dessa krig och det är Iran – en nation som inte bara förtrycker sina kvinnor utan även stöder både Putins krig mot Ukraina och Hamas terror mot Israel.
Kjell Nordenstam, pensionär, Solna

Regeringen och SD agerar populistiskt och oansvarigt när man pausar utvecklingssamarbete med Palestina. Biståndet till palestinska och israeliska organisationer som arbetar för ett fritt, demokratiskt och välmående Palestina är förmodligen det mest nagelfarna – tyvärr i en omfattning som redan påverkar effektiviteten. Man agerar som en kissnödig terrier som mest är rädd för att det ska stänka tillbaka och tar som en äkta populistregering tillfället i akt att visa handlingskraft.
Fredrik Svensson, Rotebro

I ett långt perspektiv har området som nu är Israel i olika omgångar bebotts av judar muslimer och kristna. Genom beslut av FN påhejat av USA och Britterna upprättades staten Israel 1948. Landet etablerades dock i det område som palestinier hade bott på länge och betraktade som sitt land. Många palestinier tvingades bort till flyktingläger. Detta blev startskottet för konflikten mellan palestinier och Israeler och har pågått sedan dess. Beslutet i FN har skapat grymt mycket lidande som vi i dag inte kan se något slut på.
Thorsten Pålsson

Runt om i världen fördöms med kraft terrorn från Hamas riktad mot Israel. Man hittar inte ord för att förstå detta ofattbara illdåd. En sak vi i den fria världen kan göra är att trygga Israels säkerhet, skydda mot ytterligare terrorangrepp och inte minst beredskap från terroristernas möjliga kärnvapenangrepp mot Israel. Ett medlemskap i EU och Nato skulle på kort sikt trygga Israels säkerhet och också kunna fungera som avskräckning för terroristerna. Och kunna ha alla samhällsfunktioner igång för att trygga det öppna och demokratiska Israel för sina medborgare och omvärlden.
Bernt Jakobson, Gärdet, Stockholm

Henrik Carlborg, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige, tar i Sveriges Radios ”Studio ett” avstånd från terroriststämplade gruppen Hamas massmord på israeler – men inte från den terrorstämplade organisationen Hamas, med argumentet att palestinierna har rätt att göra motstånd mot Israel. Solidaritet med palestiniernas rätt till legitim kamp för ett eget land, fred och frihet är självklar. Men anständiga demokrater måste också ta avstånd från Hamas för deras terror mot civila israeler och mål att med stöd från diktaturen i Iran förinta Israel, skapa en islamistisk stat och förneka palestinierna sina mänskliga fri- och rättigheter. Gazabornas tragedi är att vara inlåsta i ett israeliskt fängelse med Hamas som sina fångvaktare och övriga världen som antingen förtryckets möjliggörare eller som impotenta åskådare.
Niclas Kuoppa, Stockholm

Med anledning av vikten av att förebygga brott: Hur många brott har Brottsförebyggande rådet förebyggt? Finns det någon statistik?
I Mattson, Nacka

Noterar att falukorven blivit dyrare sedan senaste riksdags­valet. Jag vill ogärna sparka på någon (partiledare) som ligger. Inväntar därför utan att nämna namn infriande av vallöfte att korven ska bli billigare.
Mikael Albinson, älskare av falukorv

När jag ska ta mig till Värmdö, vilket jag gör ofta, får jag först betala vägtull för att lämna Stockholms innerstad, sedan kommer nästa vägtull över Essingen för att sedan sist och faktiskt minst betala bro­avgift över Skurubron. Det blir ungefär halva priset för mig om jag väljer att köra genom innerstan. Är detta rimligt? Jag trodde vägtullarna uppkom för att leda bort trafik från innerstan?
Carina Occasus, nyinflyttad på Gärdet

Så taskigt av Telenor att ta bort e-posttjänsten bredband.net! Detta innebär en massa besvär för oss kunder. Våra e-postadresser finns hos otaliga myndigheter, föreningar, företag och privatpersoner. Hur ska vi kunna meddela våra nya adresser till samtliga som vi får e-post ifrån? E-postadressen är i dag nästan viktigare än postadressen. Jag säger nu adjö till Telenor, jag kommer att byta telebolag.
Marja Häkämies, Stockholm

Jag håller helt med Gunnel Källström. Privatpersoners uppgifter borde inte vara så lättillgängliga. Det finns en uppsjö söktjänster på nätet, till exempel Hitta, Eniro, Ratsit och Mr Koll, som bland annat i detalj beskriver var vi bor, med foton och lägenhetsnummer. Dessa formor har så kallade utgivningsbevis, som från början var avsett för tidningar och andra massmedier. Numera kan vem som helst få utgivningsbevis och samla in och sammanställa offentliga uppgifter och publicera på nätet – med grundlagsskydd! De kan till och med publicera uppgifter som normalt skyddas av den europeiska dataskyddslagen gdpr. I stort sett är enda kravet att det finns en ansvarig utgivare registrerad. Man kan be de olika aktörerna att ta bort ens uppgifter, men de måste inte göra det. Dessutom kan uppgifterna komma tillbaka nästa gång utgivarna gör en skanning av de offentliga registren.
Ändra lagen!
Jens Busch

Tack, Göran Carlson, för din insändare om bank-id och hur äldre luras av kriminella! Å ena sidan prackas vi äldre på detta med bank-id, å andra sidan sprids information till oss på alla sätt, om att vi måste akta oss för bedragare som hänvisar till bank-id. Det måste väl ändå finnas sätt att åtminstone minska risken för bedrägerier? Man kan ju flyga till månen … Göran Carlson ger några exempel på aktioner och förbättringar. Om man saknar bank-id slipper man envisa bedragare. De har ju inget att hämta.  Om man saknar bank-id, ”då kan man inte identifiera sig”, får man höra från seriösa telefonkontakter. Det är faktiskt lite förnedrande. Ligger min identitet i bank-id? Om man saknar bank-id, betraktas man som stenåldersmänniska …
Anita Jonsson

Sjukvården behöver spara pengar. Då väljer Region Stockholm att lägga ner Aleris närakut vid Hötorget. Det är fullständigt obegripligt att lägga ner denna närakut, dit det går en ständig ström av patienter. Någonstans måste politiker tänka om. Patienttrycket kommer bara att öka. Vi blir fler och fler som behöver vård av olika karaktär. Att skicka runt människor i en ständig karusell hjälper inte, utan ökar bara på problemet. Behovet är stort. Då hjälper det inte att lägga ner fungerande verksamheter. Vården kostar. Den kostnaden kommer att öka i och med att behovet ökar. Tänk om, tänk nytt!
Camilla Brolin, Solna

En uppmaning till våra lagstiftare: Sätt ett kostnadstak för inhyrd vårdpersonal. Räkna om vad den totala kostnaden för fast anställda blir över tid och använd den kostnaden för att sätta taket. Det ska i princip inte spela någon roll var man är anställd, för regionerna ska det vara kostnadsneutralt. Det måste förstås bli olika tak i olika delar av landet och beroende på kompetens. Det ska heller inte tas någon hänsyn till vårdkonsulternas behov att vara lönsamma. Var någon annanstans i samhället tar vi sådan hänsyn? Jag har för min del aldrig valt att betala mer för att jag tycker synd om ägarna.
Nikiforos Papasikas, Trångsund

Trist att konstatera att Aktuellts Katia Elliot sällar sig till raden av dåliga intervjuare hos Sveriges Television. Förut hade vi Anders Holmberg som ställde samma fråga sju gånger och sedan smått för sig själv muttrade: ”Jag konstaterar att jag fick inget svar på den frågan heller. Tack för att du kom till Aktuellt.” När ska vi få ett modernt sätt att intervjua? Att inte lyssna på vad intervjuoffret säger och försöker förklara, utan man återkommer till samma fråga gång på gång – det är usel intervjuteknik. Skuldbelägga är tydligen det som gäller. Samtidigt betonar man gärna att situationen är unik för Sverige. Vi har aldrig haft ett gangstervälde i Sverige. Det tog amerikanska polisen sex år att att avskaffa gangsterväldet i Chicago i slutet av 1920-talet. Men här i Sverige ska det gå på nolltid. Och då får man tydligen vara hur oförskämd som helst. Om rikspolischefen säger något viktigt, till exempel att hela samhället måste engagera sig i den här svåra situationen, lämnar man det därhän. Man har ju sina förberedda frågor -– det är bara att köra på. Hur ser ett modernt sätt att intervjua ut? Man bör vara påläst och inse att en unik situation kräver unika frågor. Polischefen är ju inte någon gangster. Man kan till exempel diskutera lösningar: När intervjun är slut sitter dessa två tv-kvinnor och skrattar glatt och KE säger (ungefär): Ja i nästa program ska diskutera att polisen kan få hjälp av armén. Varför kopplade inte KE in på det spåret? En intervju ska inte vara en förnedring – det ska inte vara intervjuaren som är huvudpersonen. En modern intervju ska mer ha form av en dialog.
Per Jonason, Solna

Såg att någon häromveckan frågade sig varför journalister numera är så negativa. Jag har tidigare myntat begreppet ”idyllfobi” (Namn och Nytt, DN 7/4 2011). Men numera är förklaringen snarast att samtiden blivit än mer pessimistisk och närmast eländesmanisk. Skribenterna vill helt enkelt bli lästa och följer efter! Livet är ingen idyll utan mest motsatsen … Eländes elände!
Sonja Svensson, docent i litteratur­vetenskap, Uppsala universitet

Petra Sörling, en av Sveriges mäktigaste idrottsledare, ger (DN 11/10) sin syn på kritiken mot hennes olika linjer i Rysslandsfrågan: ”Vi vet ju inte hur länge det här kriget pågår och många av de här länderna påpekar att det finns väldigt många andra krig och konflikter i världen.” Till alla dem som vill tillåta ryska idrottare att tävla internationellt under Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina rekommenderar jag filosofen Immanuel Kants kategoriska imperativ: ”Handla endast efter den maxim genom vilken du tillika kan vilja att den blir en allmän lag.” Vilken linje skulle Petra Sörling välja om ett annat lands militärmakt ockuperade delar av Sverige och begick avskyvärda krigsförbrytelser mot våra svenska medborgare?
Gottfried Klein, Svanskog

Vill du också skicka in ett bidrag till vinjetten Noterat? Mejla [email protected]! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare måndag-fredag. Redaktör: Mats J Larsson. Mer om insändare i DN kan du läsa här.

#Noterat #DNs #läsare #den #oktober, | Latest Breaking News

Leave a Comment