tech2blog

tech2blog

Polisen behöver ännu fler verktyg | Latest Breaking News

Ska polisen få gripa personer utan en konkret brottsmisstanke? Ja, säger Jimmie Åkesson (SD), som vill se fler repressiva åtgärder för att få bukt med den organiserade brottsligheten.
– Polisen i dag behöver fler verktyg. Det är min bedömning och jag tycker den är ganska rimlig, säger partiledaren.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att brottsligheten ska bekämpas genom att polis och rättsväsende får fler befogenheter. Ett av förslagen är att polisen ska få frihetsberöva utan konkret brottsmisstanke.

– Det skulle kunna vara ett verktyg där man taktiskt skulle kunna, om man vet genom underrättelser att ett brott är på väg att begås, gå in utan att formellt visa att ”personen är på sannolika skäl misstänkt för det och det”. Då ska man kunna gå in och plocka den personen, säger Åkesson.

Hur rimmar det med rättsstatens principer?

– För mig så är integritet och rättsstatsprinciper i förhållande till det våld vi nu ser. Man kan inte ensidigt se till den kriminellas rättigheter eller behov av skydd från rättsstaten, utan det handlar om att skydda samhället från farliga människor, säger Åkesson i Nyhetsmorgon.

Ska användas på samma sätt som avlyssningen

Nyligen fick polisen möjlighet till avlyssning utan konkret brottsmisstanke. Jimmie Åkesson ser framför sig att det regelverk som omgärdar det även ska tillämpas när man frihetsberövar utan konkret misstanke.

– I dag är vi oerhört reaktiva mot den här typen av brottslighet. De ligger så långt före oss både tekniskt och planmässigt. Vi måste se till att ta steg så att vi hamnar före dem, och då måste polisens verktyg bli fler.

Hör röster för och emot nya avlyssningslagen.30 september, 2023

Hör röster för och emot nya avlyssningslagen.

Fängelse från 13 år

Ett annat förslag från SD är att straffåldern för mord ska sänkas till 13 år.

– För mig är det inte brottslingens ålder, eller brottslingens väl och ve som står i centrum, utan för mig är det brottsoffrets rätt till upprättelse som är det centrala. Jag tycker inte att ålder spelar någon roll. Är du gammal nog att bestialiskt mörda någon då är du gammal nog att ta konsekvenserna av det, säger Åkesson.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson härIdag 07:10

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson här

#Polisen #behöver #ännu #fler #verktyg, | Latest Breaking News

Leave a Comment