tech2blog

tech2blog

Svenska handbollförbundet om skaderisken: ”Mycket att ta hand om i de frågorna” | Latest Breaking News

Bara 25 år gammal tvingades Hanna Blomstrand avsluta karriären till följd av en höftskada. Och i SVT:s serie ”Elitidrottens pris” berättar före detta landslagsspelarna, Andreas Larsson och Madeleine Gustafsson, om fysisk smärta nästan dagligen till följd av karriären.

– Vi vet att handboll är en tuff sport och vi har mycket att ta hand om i de här frågorna. Jag hoppas att vi har blivit bättre. Men att det förekommer skador och att det finns, det vet vi ju om, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska handbollförbundet.

”Ett stort ansvar”

Wedberg tror att en nyckel till förebyggandet av skador är kunskap hos spelare och ledare, och att kunskapen finns med hos spelarna redan från tidig ålder.

– Ju mer man kan lära sig att känna sin kropp desto större chans har man att ta vara på den och ligga på den där gränsen som man ibland måste ligga på när man väl blir elitidrottare.

Vilket ansvar har ni?

– Vi har ett stort ansvar som organisation. Att försöka hitta strukturerna och stötta tränare och spelare hela vägen. Och i tidig ålder, så att man börjar tänka på det här redan som ungdom och skapar ett annat beteende från början.

Pågående forskningsprojekt

Wedberg nämner det allt snabbare spelet och tufft matchande som två tänkbara förklaringar till många skador inom handbollen.

– En viktig del som vi ser är att skapa perioder för återhämtning och återbyggnadsträning. I ungdomslandslagen har du inte tillåtelse att spela mästerskap fem somrar i rad som det kan bli om du är uttagen hela vägen.

Just nu är förbundet involverat i ett forskningsprojekt och förhoppningen är att bli bättre på att motverka skador.

– Vi tittar på hur vi kan förbättra och få större förståelse för spelarna när det gäller både fysiskt, mentalt, tekniskt och taktiskt. Handboll är en komplex sport så man måste ta hand om alla delar.

#Svenska #handbollförbundet #skaderisken #Mycket #att #hand #frågorna, | Latest Breaking News

Leave a Comment