tech2blog

tech2blog

Sverige används som skräckexempel i polska valet | Latest Breaking News

Idag går polen till valurnorna i det som beskrivs som landets viktigaste val sedan Sovjetunionens fall.
I samma val har Sverige fått en roll i frågan om invandring.
– Sverige har blivit ett slagträ i hatpropagandan, berättar Polenkännaren Peter Johnsson.

Valet i Polen har beskrivits som ett ödesval i medier. Mätningar pekar på att det högernationalistiska partiet Lag och rättvisa ligger i ledning. Om partiet vinner kan spänningarna mellan Polen och EU bli ännu värre, berättar Polenkännaren Peter Johnsson.

– Polen är idag efter 8 år av Lag och rättvisa styrande en marginaliserad stad i EU och så kommer det förbli om de går vidare med sina förslag. Skulle partiet få fortsatt mandat så kommer centrala Östeuropa ha som ett radband av EU-kritiska länder.

Partiet har blivit anklagad för att ha en ”hemlig plan” av den tidigare premiärministern och EU-toppen Donald Tusk. Planen är att lämna EU.

Det finns också en oro för att valets utfall kan påverka Polens förhållande till Ryssland och Ukraina. Polen har varit ett av Ukrainas främsta förkämpar, men nu finns tecken på att befolkningen börjar tröttna.

Det svenska slagträt

I valrörelsen har den svenska våldsvågen fått en roll. Sverige får statuera som ett exempel på en misslyckad invandring, man vill visa att invandring får förödande konsekvenser.

– Lag och rättvisa kännetecknas av en politik som är starkt emot migration och har nästan en hatpropaganda mot invandrare. Då har Sverige blivit ett slagträ i den propagandan. Polen är det land i hela Europa som tagit emot flest flyktingar från Afrika och Asien, säger Peter Johnsson.

Partier i Polen

Lag och rättvisa är det största partiet i Polen. Den högernationalistiska partiet har starka band till katolska kyrkan och styrs av 74-årige Jarosław Kaczyński jämte Polens president Andrzej Duda.

Ytterhögerpartiet Konfederation samlar i nuläget runt tio procent av rösterna. Det är en allians som samlar partier långt till höger.

Den polska demokratiska oppositionen består av flera grupperingar:

Störst är Medborgarkoalitionen, där den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks parti Medborgarplattformen dominerar. I alliansen, som är EU-vänlig och liberal, ingår även de gröna samt några mindre partier.

Tredje vägen samlar landets traditionella bondeparti tillsammans med det nybildade partiet 2050.

Vänstergrupperna bildar alliansen Nya vänstern. Här ingår bland annat partierna SLD, Wiosna och Razem.

Källa: TT

Tilde de Paula Eby och Axel Pileby

Streama Efter fem på TV4 Play

Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.

#Sverige #används #som #skräckexempel #polska #valet, | Latest Breaking News

Leave a Comment