tech2blog

tech2blog

UD ska evakuera svenskar | SVT Nyheter | Latest Breaking News

”Vi har följt situationen i Israel och Palestina timma för timma, tillsammans med de andra nordiska länderna. Regeringen har under hela tiden planerat för olika scenarios och haft beredskap. I natt fattades ett beslut om att assisterad utresa ska genomföras, i samarbete med andra länder”, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar till TT.

Evakueringsflygen ska lyfta från Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Det finns inget bestämt datum för när utresan ska ske.

UD uppger att ungefär 3 000 personer med kopplingar till Sverige befinner sig i Israel, och 800 i de palestinska områdena. Enligt TT uppmanas svenskar som är på plats anmäla sig till UD:s så kallade svensklista, därefter kommer de kontaktas.

Senast igår skrev UD till SVT Nyheter att planen inte var att evakuera.

”UD, ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem har kontakt med svenskar som befinner sig i området och upplyser om de möjligheter som finns att ta sig ut. Vi samråder även i nordisk- och EU-krets för det fall andra länder har överkapacitet på eventuella flyg”, skrev UD då i en kommentar.

Texten uppdateras.

#ska #evakuera #svenskar #SVT #Nyheter, | Latest Breaking News

Leave a Comment