tech2blog

tech2blog

Ukraina: Ryssarna kastar in allt vad de har – vill omringa Avdijivka | Latest Breaking News

Drönarbilder som publicerats av ukrainska armén visar en lång kolonn med ryska stridsfordon som avancerar mot ukrainska försvarsställningar utan att möta större motstånd än enstaka artillerbeskjutningar. Andra bilder visar hur ryska stridsvagnar stoppas med minor och pansarvärnsrobotar.

Den lokale befälhavaren beskriver för ukrainsk media striderna som de svåraste i området sedan den ryska fullskaliga invasionen i februari 2022. Bland annat har Avdijivka träffats av ett 20-tal missiler.

– Striderna runt staden avtar inte, granatbeskjutningen avtar inte, säger Vitalij Barabasj.

Därför vill ryssarna erövra Avdijivka

Staden som hade runt 31 000 invånare före den ryska invasionen är en militär fästning ända sedan rysk-lojala styrkor ockuperade den stora grann-staden Donetsk 2014. Det är oklart hur många ukrainska soldater som finns i eller vid Avdijivka, men ukrainska och ryska militära bloggare bedömer antalet till mellan 10 och 15 tusen man. Staden har ett strategisk värde för ukrainska försvarets artilleri, vilket ifrån de kan beskjuta rysk-ockuperat område och det finns en järnväg som de ryska styrkorna behöver för att transportera materiel och soldater.

Stora ryska förluster

Enligt ukrainska militären har ryssarna förlorat 23 stridsvagnar, 73 infanteristridsfordon och nio artillerisystem under den veckolånga offensiven. Ukrainska förluster är oklara, bilder som lagts upp av ryska militärbloggare på Telegram visar förluster av bland annat artilleri. Ukrainarna har starka försvarsställningar, men har tvingats till reträtt i några områden. Upp till tre ryska bataljoner har satts in för att erövra den för Ukraina så viktiga staden.

#Ukraina #Ryssarna #kastar #allt #vad #har #vill #omringa #Avdijivka, | Latest Breaking News

Leave a Comment