tech2blog

tech2blog

Ulf Kristersson möter media efter mötet med säkerhetsrådet | Latest Breaking News

Under torsdagen har Ulf Kristersson (M) bjudit in samtliga partiledare i riksdagen till ett möte med nationella säkerhetsrådet – med anledning av den senaste tidens grova kriminalitet.
Nu kommer beskedet att införandet av visitationszoner och polisiärt vistelseförbud tidigareläggs.
– Om man gör många saker samtidigt, rätt saker och samlas kring detta – då kan Sverige bryta den här utvecklingen, säger Ulf Kristersson.

Efter eftermiddagens möte med nationella säkerhetsrådet bekräftade statsminister Ulf Kristersson (M) att flera av regeringens förslag kommer att skyndas på. 

I helgen berättade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen snabbat på lagstiftningsarbetet på flera håll. Dubbla straff för vapenbrott och olovlig hantering av sprängmedel kommer att träda i kraft redan vid årsskiftet.

– Och vi berättade i dag för partiledarna att vi nu på motsvarande sätt kommer att påskynda lagstiftningsarbetet i ytterligare två delar som rör effektivare verktyg till polisen. Det ena är polisiärt vistelseförbud, det andra är visitationszoner, säger Ulf Kristersson vid presskonferensen.

L-ledaren om oppositionens kritik efter säkerhetsmötet: ”Väldigt konstigt”Idag 17:50

L-ledaren om oppositionens kritik efter säkerhetsmötet: ”Väldigt konstigt”

”Säkrare för alla laglydiga”

Enligt vice statsminister Ebba Busch (KD) är visitationszoner nödvändigt i arbetet mot gängen. Och hon menar att samma lag gett effekt i Danmark.

– Gängkriminella rör sig betydligt mindre i de områden som har visitationszoner, vilket innebär att det blir lugnare och säkrare för alla laglydiga människor, säger hon.

Lagen om polisiärt vistelseförbud innebär att gängkriminella kan förbjudas att vistas i ett visst område under en viss tid.

– Detta är ett sätt att skydda barn från att komma i gängens klor och bli deras nya barnsoldater. Kanske för att mörda en jämnårig, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Ann Tiberg: Regeringen tror stenhårt på den danska modellenIdag 19:23

Ann Tiberg: Regeringen tror stenhårt på den danska modellen

Vill ha lagarna på plats ett år tidigare

Lagförslagen var tidigare tänkta att kunna införas den under 2025: Visitationszoner i januari och polisiärt vistelseförbud i juli.

Nu hoppas regeringen att de ska kunna träda i kraft i februari respektive mars nästa år. Men Ulf Kristersson säger att om ny lagstiftning ska komma på plats snabbare kommer det kräva mycket av flera inblandade.

– Självklart av regeringen som ökar tempot rejält, säger han och fortsätter:

– Men vi har i dag också bett riksdagens partier att medverka till en snabbare lagstiftning genom att påskynda själva riksdagsarbetet. Allt vi gör ska vara noggrant genomtänkt, men just nu råder fara i dröjsmål. Vi vill ha ny lagstiftning på plats betydligt snabbare än vad som tidigare aviserats.

Han pekar på en skillnad i tonläge och en känsla av att alla gemensamt vill krossa gängen – och lyfter bland annat söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

– Om det är sant sätter jag stort värde på det.

#Ulf #Kristersson #möter #media #efter #mötet #med #säkerhetsrådet, | Latest Breaking News

Leave a Comment