tech2blog

tech2blog

Uppmaning att stötta Hamas kan vara brott – Dagen | Latest Breaking News

Efter Hamas attacker mot Israel rapporteras om hyllningar av den terrorstämplade gruppen och uppmaningar till våld vid manifestationer i Sverige. Att uppmana att stötta Hamas kan enligt en expert vara ett brott mot terroristlagen.

I ett videoklipp från Gustav Adolfs torg i Helsingborg i lördags hörs enligt Expressen hyllningar till Hamas militära ledare och uppmaningar till våld.

Bland annat skanderades denna ramsa på arabiska som TT översatt:

”I morgon kommer Hamas – med martyrattacken. Allahu Akbar och segern ligger i våra händer. Palestinas folk, vem vågar ge sig på oss?”

Åsikt inte straffbart

Polisen i Helsingborg har inte fått in någon anmälan och har ingen pågående förundersökning om brott mot terroristlagen.

– Enligt lagstiftningen är det inte straffbart att enbart uttrycka en åsikt. Men är det så att man upplever att brott har begåtts ska man givetvis anmäla det till oss, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

Enligt juridikprofessor Mårten Schultz kan det vara brottsligt att uttala stöd till Hamas.

– Att uttrycka stöd för Palestina, eller sätta på sig en palestinasjal, inget av det är i närheten av att vara brottsligt. Det är lagligt. Utan det är vissa andra saker som skulle kunna vara otillåtet, säger Schultz.

Förbjudet uppmana

Han hänvisar till brottet offentlig uppmaning till terrorism. Den som ”i meddelande till allmänheten uppmanar eller på annat sätt söker förleda till terroristbrott” kan dömas till max tre års fängelse.

Manifestationer har även ägt rum på andra håll i Sverige. En bilkaravan körde på söndagskvällen genom Malmö och även på måndagen hölls en demonstration. Dessa utreds enligt polisen som brott mot ordningslagen eftersom de saknade tillstånd.

Det är oklart om några budskap om att stötta Hamas förekom. Polisen i Malmö har inte fått in någon sådan anmälan.

#Uppmaning #att #stötta #Hamas #kan #vara #brott #Dagen, | Latest Breaking News

Leave a Comment