Ukraina: Bevis på att ryska soldater använder Musks satellitsystem – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Ukraina: Bevis på att ryska soldater använder Musks satellitsystem – Latest International Breaking News Today

Ukrainas militära underrättelsetjänst uppgav på söndagen att man har bevis på att ryska styrkor använder sig av Elon Musks satellitsystem Starlink.

Beviset uppges vara en inspelning mellan två ryska soldater, en ljudfil som man lagt ut på Telegram. Där ska det framgå att soldaterna pratar om att sätta upp Starlinkterminaler i östra Ukraina.

Den ukrainska militären lämnar inga detaljer angående omfattningen av användandet av Starlink, och inte heller hur ryssarna kommit över utrustningen. Talespersonen Andrij Yusov sade dock till inhemska medier på lördagen att ”användandet började bli systematiskt”.

Tidigare har även bilder från slagfältet visat teknisk utrustning som förknippas med Starlink.

Elon Musk

Foto: Susan Walsh

Uppgifterna om att Ryssland har tillgång till internetsystemet på ukrainsk mark har förekommit i flera månaders tid, enligt den amerikanska sajten Defense One, som skriver om säkerhetsfrågor.

”Ryska styrkor verkar använda sig av Space X Starlink-kommunikationstjänst inuti Ukraina, vilket tyder på att företaget som hyllades för att hjälpa dem som försvarade sig, nu även hjälper dem som invaderar”, skriver sajten.

Enligt sajtens ukrainska källor ökar också användandet av Starlinksystemet på den ryska sidan.

”När de har hundratals terminaler blir det svårt för oss att överleva” säger en av källorna.

Det förvärrar läget ytterligare för Ukraina, som kämpar mot klockan med en tilltagande brist på ammunition och vapen.

Starlink möjliggör internetuppkoppling via satelliter, och i inledningen av kriget aktiverades det över Ukraina för att stödja landet, efter en offentlig vädjan från ukrainska it-ministern.

”Medan du försöker kolonisera Mars försöker Ryssland ockupera Ukraina… vi ber dig förse Ukraina med Starlinkstationer”, twittrade Mychailo Fedorov.

”Starlink är nu aktivt över Ukraina”, svarade Elon Musk omedelbart.

Det har sedan det aktiverades setts som livsviktigt för Ukrainas kommunikationer på slagfältet.

Space X har i en kommentar på X förnekat att man gör affärer av något slag med Ryssland, och uppger att Starlink inte är aktivt över landet, samt att tjänsterna därmed inte fungerar där.

Man uppger också att när det framkommer att Starlinkterminaler används utan tillstånd så utreds detta, och så stängs de i förekommande fall av, men företagets kommentar avser inte uppgifterna om att terminalerna används på ockuperad mark i Ukraina.

Enligt Defense One kan Starlinkterminalerna enkelt köpas utomlands av ryssarna, och det går också tekniskt att lura gps-systemet så att det inte framgår att de används på

Musk har tidigare också vägrat att låta Ukraina använda sig av satellitsystemet för att attackera det av Ryssland ockuperade Krim.

I en biografi om Elon Musk framkommer det att Musk i hemlighet gav order om att stänga av ukrainarnas uppkoppling efter att han fått information om en ukrainsk drönarattack mot hamnstaden Sevastopol. Havsdrönarna som var på väg ska då ha tappat sin uppkoppling och därmed inaktiverats.

Enligt boken ska Musk ha varit orolig för att Ryssland skulle svara med kärnvapen.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Ukraina #Bevis #på #att #ryska #soldater #använder #Musks #satellitsystem

See also  NWT - Ledare: Bönderna demonstrerar - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top