Västafrikas starkaste demokrati Senegal står inför ett vägskäl – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Västafrikas starkaste demokrati Senegal står inför ett vägskäl – Latest International Breaking News Today

Tre personer har hittills dött i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter på gatorna i Senegals huvudstad Dakar, samt i andra städer i landet. Det är scener som påminner om dem som nyligen spelats upp i andra länder i regionen, men som i Senegal beskrivs som den största politiska krisen i landets historia.

Protesterna har utlösts av president Macky Salls beslut att skjuta upp årets val, tänkt att hållas den 25 februari, till den 15 december. Oppositionen som kämpat allt hårdare för regimskifte under de senaste åren, och som blivit allt mer trängd av statsapparaten, kallar beskedet för en konstitutionell kupp.

Detta i ett land som aldrig upplevt ett odemokratiskt maktskifte, där inget tidigare val blivit uppskjutet sedan självständigheten från Frankrike 1960.

Senegals president Macky Sall.

Foto: Sylvain Cherkaoui/AP

Demokratin har varit en källa till stolthet i det västafrikanska landet. Och med bara knappt 20 miljoner invånare har Senegal fått ett oproportionerligt stort inflytande i regionen just tack vare den robusta demokratin, som nu är under attack.

– Det är därför jag inleder min resa här i Dakar. Senegal är en av Afrikas mest stabila demokratier och en av våra starkaste partner i regionen, sade USA:s dåvarande president Barack Obama när han 2013 besökte Senegal.

President Macky Sall var då nyvald som president. Nu, ett drygt decennium senare, kräver Biden-administrationen i hårda ordalag att samma regering ”går vidare med valprocessen i linje med författningen och vallagarna”.

Sall sade i en intervju i helgen att han inte har för avsikt att regera vidare under en tredje mandatperiod, men var vag i sina uttalanden om vilken som är vägen framåt.

Han skulle kunna sätta press på parlament och domstolar att lösa krisen genom att tydligt slå fast att han stiger åt sidan, oavsett omständigheterna, när hans mandatperiod löper ut den 2 april.

Väljer han i stället att dra åt tumskruvarna kring oppositionen, skulle det bli en pyrrhusseger.

Förvisso har landet under de senaste åren hittat stora mängder olja och gas, vilket kan förklara den hårdnande politiska konkurrensen. I potten ligger nämligen kontrollen över dessa intäkter.

Men större ekonomisk makt skulle komma med kraftigt minskat politiskt inflytande. Det vore förödande inte bara för Senegal, utan även för hela Västafrika som just nu är i desperat behov av demokratiska ledstjärnor.

Fakta.Detta har hänt

Senegal skulle hålla presidentval den 25 februari. men i början av februari meddelade president Macky Sall att valet skulle skjutas upp och parlamentet beslöt att det skulle hållas först i december, vilket utlöst kraftiga demonstrationer där tre personer har dött och hundratals har skadats.

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#Västafrikas #starkaste #demokrati #Senegal #står #inför #ett #vägskäl

See also  Varning för regn, blåst, halka och snö i nästan hela Sverige - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top