World central kitchens grundare om attacken: Inte en olyckshändelse – 24 Global News | Latest International Breaking News Today

World central kitchens grundare om attacken: Inte en olyckshändelse – Latest International Breaking News Today

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gått ut med en offentlig ursäkt efter händelsen. Den israeliska militären menar att de träffat fel eftersom det var natt.

– Det var ett misstag, en felidentifiering, nattetid, i en krigssituation, under mycket svåra förhållanden, säger militärchefen Herzi Halevi, i ett uttalande.

Krig mellan Israel och Hamas

  • Al Jazeera-redaktören Mohamed Moawad kritiserar Israels nya lag.

    Al Jazeera-redaktören: ”En attack mot pressfriheten”

  • Ökad rädsla efter attack – mer nödhjälp pausas

WCK-grundaren: Inte en olyckshändelse

Men WCK:s grundare José Andrés säger till Reuters att attacken riktades mot dem ”systematiskt, bil för bil” och att det inte rör sig om någon olyckshändelse. Organisationen var koordinerad med Israel som visste var de befann sig, säger han.

Satellitbilder som CNN verifierat visar åtminstone ett hjälpfordon tydligt var märkt med WCK:s logotyp och att bilarna åkte med långa avstånd mellan sig.

Hjälporganisationer som WCK är särskilt viktiga under väpnade konflikter som denna, säger Michael Schulz, professor i fredsutvecklingsforskning.

– Den här organisationen har dessutom en speciell roll i så måtto att de faktiskt arbetar på båda sidorna, säger han till SVT.

Flera länder fördömer

Flera länder har fördömt attacken, bland andra Frankrike, Kanada och USA. Brittiska myndigheter kallar flygräden för ”fasansfull”. USA har uppmanat till en ”snabb och grundlig utredning” och president Joe Biden säger i ett uttalande att ”konflikten i Gaza är en av de värsta på senare tid när det gäller antalet hjälparbetare som har dödats”.

Egeland: Fler palestinska hjälparbetare har dödats

Sedan Gazakriget bröt ut i oktober har nästan 200 hjälparbetare dödats. De flesta är palestiner, påpekar Jan Egeland, chef för norska flyktinghjälpen NRC.

See also  Mattias Andersson ny polischef i Stockholm: Så blir 2024 - 24 Global News | Latest International Breaking News Today

– Världen är förvånad, men 200 palestinska medarbetar har redan dödats, säger han under en pressträff.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

– Den här organisationen har dessutom en speciell roll i så måtto att de faktiskt arbetar på båda sidorna, säger Michael Schulz, professor i fredsutvecklingsforskning Foto: Reuters

-24 Global News | Latest International Breaking News Today
#World #central #kitchens #grundare #attacken #Inte #olyckshändelse

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top